Liczba wyników: 5545
Prawidłowe odżywianie zapewnia lepsze samopoczucie i dłuższe życie. Codzienne nawyki żywieniowe mają potężny wpływ na zdrowie i choroby człowieka. Dane medyczne od dawna pokazują, że dieta bogata w artykuły spożywcze na bazie roślin obniża ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Analizy prowadzone przez naukowców przynoszą coraz to nowe informacje o zaletach spożywania mleka. Badania przeprowadzone przez amerykańskich badaczy na Uniwersytecie Columbia dowodzą, że wapń o połowę zmniejsza fizyczne i emocjonalne objawy napięcia przedmiesiączkowego u kobiet.
Gruźlica, a właściwie gruźlica człowieka (w przeciwieństwie do gruźlicy zwierząt) jest bakteryjną chorobą zakaźną. Atakuje najczęściej płuca (gruźlica płuc), choć może dotknąć również układ kostno-stawowy (gruźlica kości), nerki, mózg, skórę, układ limfatyczny (węzły chłonne) czy krwionośny. Nazwa "gruźlica" pochodzi od gruzełków - drobnych guzków - widocznych w badaniu histopatologicznym w tkankach zaatakowanych przez chorobę. Jest dość częstą chorobą zakaźna, w ostatnich dekadach niestety coraz częstszą. Wzrost liczby zachorowań na gruźlicę wiąże się z częstszymi zakażeniami HIV (gruźlica atakuje często osoby z upośledzoną odpornością), załamaniem w niektórych krajach (głównie w postkomunistycznych, w tym w Polsce oraz krajach byłego ZSRR) publicznych programów wykrywania i zwalczania gruźlicy oraz pojawieniem się lekoopornych odmian gruźlicy. Światowy Dzień Gruźlicy obchodzony jest 24 marca.
Otyłość, niedawno wpisana na oficjalną listę chorób American Medical Association, dotyka wiele osób w krajach wysoko rozwiniętych i stanowi jedną z najczęściej spotykanych chorób cywilizacyjnych. Niestety, w dalszym ciągu nie jest postrzegana w ten sposób przez samych chorych, ich otoczenie a nawet przez lekarzy. Tymczasem przyczyny otyłości są znacznie bardziej skomplikowane niż stereotypowe "objadanie się", a jej leczenie nie da się sprowadzić do prostego ograniczenia kalorii i zwiększenia codziennej dawki ruchu.
Nie jest tajemnicą, że najlepsza gatunkowo jest kawa naturalna. Jest bardziej aromatyczna i ma intensywniejszy smak. Czy jednak ona również najlepiej "stawia nas na nogi" i czy jest dla nas zdrowa?
Miażdżyca jest procesem chorobowym, w którym tętnice zwężają się i sztywnieją ze względu na nadmierne gromadzenie się płytki wokół ich ścian. Choroba zaburza przepływ krwi w organizmie doprowadzając do poważnych powikłań sercowo-naczyniowych. Biorąc za kryterium miejsce rozwoju patologicznych zmian wyróżnia się takie odmiany choroby, jak: miażdżyca tętnic; obejmuje zwężenie światła tętnic, co skutkuje niedostatecznym ukrwieniem narządów; miażdżyca mózgu; wywołuje najpierw drażliwość oraz szybsze zmęczenie, po jakimś czasie symptomy obejmują również problemy z pamięcią, zmiany w osobowości, afazję; choroba może prowadzić do udaru; miażdżyca naczyń wieńcowych często skutkuje zawałem serca; miażdżyca tętnic obwodowych dotyczy zwykle tętnicy brzusznej, która wywołując presję na tętnicę biodrową powoduje niedokrwienie kończyn dolnych, pacjent doświadcza wtedy silnego bólu bez zewnętrznego powodu (np. wysiłku fizycznego).
Potwierdzono wcześniejszą hipotezę - mężczyźni dostarczający sobie większej ilości kwasów tłuszczowych omega-3 cechują się wyższym ryzykiem zachorowania na raka prostaty.
W ciągu całego pierwszego półrocza 2013 roku ZUS skontrolował ponad ćwierć miliona zwolnień lekarskich. W efekcie wstrzymał albo obniżył wypłatę świadczeń na łączną kwotę niemal 115 mln zł. To suma aż o 30 mln zł większa niż w tym samym okresie ubiegłego roku.
Jeśli chcesz schudnąć czy po prostu pozostać zdrowym, sposób odżywiania się jest kluczowym czynnikiem. Odpowiednie składniki odżywcze nie tylko zmniejszają obwód w talii, ale także przydają energii, poprawiają nastrój i powstrzymują rozwój różnych chorób. Nie jest ważne jedynie co się je, ale kiedy, przekonują uczeni z Uniwersytetu w Tel Aviv.
Dziś siłownie oferują nie tylko zestaw sprzętu do ćwiczeń - proponują różnorodne zajęcia grupowe i indywidualne w oparciu o nowe ustalenia w zakresie wpływu określonego rodzaju treningu na sylwetkę i zdrowie. A mimo to, jak informują badacze z University of Bristol, wciąż ćwiczymy za mało.