Liczba wyników: 4835
Z badań wynika, że osoby szybko spożywające posiłki mają wyższe ryzyko cukrzycy niż ci, którzy powoli raczą się jedzeniem.
Ludności Indii w wieku powyżej 50 lat podwoi się do roku 2050, kiedy prawie jedna trzecia ogółu mieszkańców będzie należało do tej grupy wiekowej, szacuje urząd statystyczny.
Większość ludzi nie zdaje sobie sprawy z tego, że objawy raka płuc mogą dotyczyć także ich, a wczesna diagnoza i leczenie są kluczowe dla skutecznej walki z nowotworem.
Udar mózgu jest trzecią najczęstszą przyczyną śmierci i głównym powodem niesprawności u osób powyżej 40 roku życia. W Polsce co roku na udar zapada około 60 -70 tysięcy osób, a około 30 tysięcy z nich umiera. 10 maja w Polsce obchodzony będzie Europejski Dzień Profilaktyki Udarowej.
Włączenie produktów owsianych do diety obniża poziom "złego" cholesterolu i na tej drodze zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej serca - wynika z analiz przeprowadzonych przez naukowców brytyjskich
Słynna niebieska pigułka stała się najpopularniejszym środkiem wspomagającym libido, jednak naukowcy odkryli, że równie skuteczna może być codzienna porcja soku z granatów - taki „środek" wspomaga popęd płciowy zarówno u kobiet, jak i mężczyzn.
Nowe badanie potwierdza, że styl życia ma znaczenie również dla ludzi, u których odnotowano genetycznie podwyższone ryzyko choroby serca.
... stanowi to zagrożenie dla właściwej diety i często prowadzi do przejadania się. Jeśli sięga się po przekąski z powodu kompulsywnej chęci sprawienia sobie przyjemności lub traktuje posiłek jako swoistą nagrodę, łatwo jest doprowadzić do sytuacji przejadania się.
Badania zarówno "mieszczuchów", jak i "wieśniaków" pokazały, że mieszkanie na obszarach zurbanizowanych zwiększa niemal dwukrotnie w stosunku do życia na wsi prawdopodobieństwo zapadnięcia na zwapnienie tętnic wieńcowych (CAC), które to schorzenie może doprowadzić do choroby serca.
Brak wsparcia po traumatycznych wydarzeniach życiowych, takich jak problemy w związkach, utrata bliskiej osoby, czy doświadczenie wykorzystywania seksualnego, może wywołać zaburzenia odżywiania.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami