Liczba wyników: 5596
Uczeni odkryli, że ci, którzy codziennie jedli orzechy, byli o 20 proc. mniej narażeni na śmierć w czasie trwania badania, niż ci, którzy nigdy po nie nie sięgali.
Nawet 45 procent Polaków chrapie – wynika z badań CBOS. Przyczyna tych dolegliwości tkwić może w alergiach czy przeroście migdałków. Chrapaniu sprzyjają też otyłość i nałogi – palenie papierosów i nadmiar spożywanego alkoholu. Może się okazać, że do tych problemów dołączy kolejny powód – wady zgryzu z tzw. tyłożuchwiem na czele.
Niektórym niezwykle trudno jest podjąć jakikolwiek wysiłek odchudzania, ponieważ wszelkie próby zmniejszenia wagi są udaremniane przez silny, nadmierny apetyt. Jego przyczyny mogą być rozmaite.
Jesienią i zimą łatwiej o spadek nastroju, a nawet objawy depresyjne. Chłodne temperatury, nieprzyjazna aura, krótsze dni, daleka perspektywa wakacyjna - wszystko to powoduje, że wielu ludzi doświadcza osłabienia stanu ducha. Są na to jednak sposoby. Zastosuj proste porady.
Aby wzmocnić układ odpornościowy przed jesienno-zimowym atakiem wirusów i bakterii, warto dostarczyć sobie witaminę C. Jest relatywnie łatwo dostępna, a produkty z jej zawartością należą do najpowszechniej lubianych i stanowią składniki wielu wyśmienitych potraw.
Polifenole zawarte w jagodach mają jednocześnie oddziaływanie profilaktyczne, jak i terapeutyczne.
Regularna aktywność fizyczna zagwarantuje lepszą sylwetkę, silniejsze mięśnie i bardziej sprężyste ciało. To jednak nie wszystko. Dodatkową motywacją do podjęcia treningów powinna być poprawa ogólnego samopoczucia, mniej problemów zdrowotnych i wiele innych „benefitów". Ćwiczenia przydają także ważnych pozafizycznych korzyści.
Ze stresem można sobie radzić na różne sposoby. Jednym z nich jest dostarczenie sobie składników, które pomogą organizmowi w ograniczeniu jego odczuwania i osłabianiu jego skutków. Szczególnie polecane są wymienione niżej produkty.
14 listopada obchodzimy Światowy Dzień Cukrzycy. Przygotowano liczne imprezy informacyjne mające na celu podniesienie świadomości na temat zapobiegania chorobie i jej leczenia.
Maksymalnie 5 minut i na parze - tylko tak powinny być gotowane brokuły, jeśli mają zachować antyrakowe właściwości.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami