Liczba wyników: 12904
Wszyscy już wiedzą, że zdrowa dieta może korzystnie wpływać na mózg. Jednak według nowego badania opublikowanego w magazynie Neurology, istotne może być nie tylko, co się je, ale także jakie pokarmy się łączy - wpływa to na poziom ryzyka demencji.
Rozwód wiąże się ze zwiększonym ryzykiem zaburzeń depresyjnych, ale tylko u osób, które mają już historię depresji, wynika z badań opublikowanych w czasopiśmie Clinical Psychological Science.
Stosowanie preparatów z przeciwutleniaczem występującym w wielu warzywach i owocach zapobiegło uszkodzeniom skóry, które prowadzą do powstawania zmarszczek.
Badania wykorzystujące dane genetyczne ponad miliona osób sugerują, że zachowanie odpowiedniego poziomu żelaza we krwi może być kluczem do zdrowszego starzenia się i dłuższego życia.
Osoby, które regularnie ćwiczą, mają zwykle niższe ryzyko nadciśnienia tętniczego, nawet jeśli mieszkają w obszarach, gdzie zanieczyszczenie powietrza jest relatywnie wysokie.
Stan przedcukrzycowy ma związek ze zwiększonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych i przedwczesnej śmierci.
Odkryto istotne powiązania między dietą, utratą pamięci i współistniejącymi chorobami serca.
Zwyrodnienie stawów (osteoartroza) powoduje ból i często ogranicza zdolność poruszania się, co sprzyja izolacji i poczuciu samotności.
Naukowcy z Technion-Israel Institute of Technology wykazali w badaniach na zwierzętach, że nadmierna ilość fruktozy przyspiesza procesy starzenia się.
Uczeni z nowozelandzkiego University of Otago zapewniają, że do pewnego stopnia mamy wpływ na proces starzenia się. Niepalenie papierosów oraz zaangażowanie społeczne w starszym wieku to typowa charakterystyka stulatków.