Liczba wyników: 5558
Według wielu dietetyków nabiał powinien być ograniczony z powodu wysokiego poziomu cholesterolu, który jest odpowiedzialny za choroby serca, jednak nowe badania wykazały, że osoby jedzące produkty tego typu są mniej narażone na cukrzycę typu 2.
Kakao przeciwdziała starzeniu się komórek mózgu, a to między innymi dzięki silnym właściwościom przeciwutleniającym.
Mężczyźni, którzy stosują dietę bogatą w liczne produkty z zawartością flawonoidów, są mniej podatne na rozwój choroby Parkinsona.
105-latka z Teksasu wyjaśnia z czego z menu nie należy rezygnować, by cieszyć się długim zdrowym życiem. Jej rekomendacja jest dość zaskakująca...
Warzywa, które zawierają nikotynę, w tym papryka, mogą pomóc w obniżeniu ryzyka rozwoju choroby Parkinsona.
Ryzyko rozwoju otępienia stopniowo wzrasta wraz z wiekiem. Poza tym jednak na wystąpienie demencji oddziałują: historia choroby w rodzinie, styl życia, określone choroby, takie jak cukrzyca, nadciśnienie, czy wysoki poziom cholesterolu, a także depresja.
Zbliżające się wakacje powodują, że częściej dbamy o własny wygląd i kondycję. Wielu z nas rozpoczyna właśnie przygotowania do sezonu letniego – podejmuje walkę ze zbędnymi kilogramami i wybiera regularny wysiłek fizyczny. Warto, aby tego typu działania obejmowały również porządki w domowym budżecie, który jest często nadwyrężony po zimie. Skuteczność oszczędzania zapewnić może kilka prostych zasad – podpowiadają eksperci firmy Expander.
Sporadyczne poszczenie wraz z innymi zmianami w stylu życia, może być przydatną metodą w zapobieganiu cukrzycy i chorobom układu krążenia.
Zdrowa dieta wpływa na wygląd i może być świetnym „kosmetykiem" przeciwstarzeniowym. Odpowiedni sposób odżywiania się pomaga walczyć z upływem czasu widocznym na skórze. Określone składniki odżywcze opóźniają uwidacznianie na twarzy skutków procesu starzenia się.
Kiedy jest się głodnym, nie należy robić spożywczych zakupów, przestrzegają uczeni.