Liczba wyników: 5047
Lekarze niczym mantrę powtarzają, co trzeba robić, by o siebie zadbać i chyba każdy już wie, że rady te dotyczą głównie sposobu odżywiania się i aktywności fizycznej. Jednakże warto pamiętać także o tym, iż niemniej istotne i równie dobrze naukowo uzasadnione są rzeczy, zachowania, zjawiska, których zwykle nie kojarzy się z profilaktyką prozdrowotną.
Naturalny ekstrakt z nieprażonych ziaren kawy może być pomocny w walce z niekontrolowanym poziomem cukru we krwi charakterystycznym dla cukrzycy.
Dopiero od kilku lat polskie społeczeństwo jest uświadamiane o tym jak ważną rolę pełnią te kwasy w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu – świadczą o tym liczne akcje promujące spożywanie ryb oraz reklamy produktów zawierających Omega-3. Lecz czy aby na pewno Polacy wiedzą wszystko o roli tych kwasów?
Na sklepowych półkach zaczyna się ostatnio pojawiać coraz więcej żywności, która jest wyprodukowana z pełnego ziarna lub z mąki pełnoziarnistej. Ale czy wszyscy zdajemy sobie sprawę z dobroczynnych właściwości takiej żywności, a także z faktu, że to od codziennej diety zaczyna się dbanie od własne zdrowie?
Majówka zaczyna się za niecały miesiąc, więc determinacja w walce o atrakcyjną sylwetkę staje się coraz silniejsza. Odpowiednio dobrane pożywienie może skutecznie pomóc w spalaniu niechcianego tłuszczu.
Ukochanego pupila często traktuje się jak członka rodziny, łącznie z serwowaniem mu podobnej diety. Tymczasem niektóre produkty, nierzadko podawane psom bezwiednie, bardzo im szkodzą.
W badaniach nad cukrzycą ignoruje się ludzi starszych. O wiele za mało badań klinicznych skupia się na seniorach z cukrzycą, wynika z szacunków opublikowanych niedawno w czasopiśmie Diabetologia.
Kolagen jest jedną z najważniejszych i cennych substancji, od których zależy młodość, jędrność, gładkość i elastyczność skóry. Bez niego nie mogą też prawidłowo działać: układ kostny, mięśnie, układ nerwowy, a także oczy, nerki, wątroba oraz serce.
Przy kolejnych zakupach warto zwrócić uwagę na ilość wrzuconych do koszyka kiełbasek i wędlin. Jakkolwiek produkty mięsne często kuszą niewegetarian swoim smakiem i aromatem, ich nadmiar może przyczynić się do zmniejszenia szans na długowieczność.
Mężczyźni z niedostateczną ilością testosteronu mogą być bardziej narażeni na reumatoidalne zapalenie stawów, wynika z najnowszych badań.