Liczba wyników: 542
Kobiety częściej niż mężczyźni spożywają warzywa i owoce – tak wynika z badań przeprowadzonych przez agencję Inquiry na potrzeby ogólnopolskiej kampanii „Pora ma pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców”. Czyżby płeć rzeczywiście determinowała nasze wybory żywieniowe?
Niektóre produkty mają „złą sławę" jeśli chodzi o ich wartości odżywcze. Powszechnie wiadomo np., że słodycze zawierają znaczne ilości kalorii i tłuszcze, które w nadmiarze bardzo szkodzą zdrowiu. Niemniej jednak są i takie przysmaki, które bezpośrednio nie kojarzą się z kalorycznością, a ich nadmiar skutkuje problemami z utrzymaniem prawidłowej masy ciała.
Kalafior. Często wydaje nam się na tyle zwyczajny, że nie poświęcamy mu w kuchni zbyt dużo uwagi – przeważnie wrzucamy go do zupy jarzynowej jako jeden z wielu jej składników lub podajemy jako dodatek do drugiego dania. Jednak na to warzywo można spojrzeć z nieco innej kulinarnej strony i na nowo docenić jego smak.
Niektóre produkty mają „złą sławę" jeśli chodzi o ich wartości odżywcze. Powszechnie wiadomo np., że słodycze zawierają znaczne ilości kalorii i tłuszcze, które w nadmiarze bardzo szkodzą zdrowiu. Niemniej jednak są i takie przysmaki, które bezpośrednio nie kojarzą się z kalorycznością, a ich nadmiar skutkuje problemami z utrzymaniem prawidłowej masy ciała.
Wśród wakacyjnych dolegliwości przeważają otarcia, oparzenia słoneczne i zatrucia pokarmowe. Aby w pełni cieszyć się urlopem, warto sprawdzić potencjalne zagrożenia i odpowiednio się przygotować. Niekiedy należy zasięgnąć porady lekarza specjalisty medycyny podróży, czasem trzeba się zaszczepić i zapoznać z zasadami profilaktyki.
Świeże zioła to niezbędny dodatek do naszych ulubionych dań. Pogłębiają ich smak i stanowią doskonałe uzupełnienie posiłków. Dzięki szczególnym właściwościom zdrowotnym wspomagają także przebieg kuracji odchudzających.
Nawet jeśli nie masz ochoty na coś słodkiego, możesz dostarczać organizmowi więcej cukru niż myślisz. Niektóre produkty w sposób oczywisty kojarzone są z cukrem, np. ciasta, ciastka czy cukierki, inne jednak wydają się należeć do grupy niesłodkich artykułów, tymczasem w istocie mogą stanowić prawdziwą bombę węglowodanową.
Wysokie spożycie soli podnosi ciśnienie krwi, to zaś stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia. Okazuje się jednak, że nie jest łatwo kontrolować ilość konsumowanej soli, bo znajduje się w wielu artykułach żywnościowych, czego konsumenci często nie mają świadomości.
Naukowcy twierdzą, że pomidory mogą zapewnić dobrą obronę przed uszkodzeniami wywoływanymi promieniowaniem słonecznym i pomagają zachować młody wygląd skóry.
Pośpiech, niedoczytanie instrukcji, a czasem po prostu nieświadomość – to niektóre powody niewłaściwego użytkowania sprzętu AGD. Zdarza się, że źle traktowane, urządzenia wołają o pomoc np. poprzez głośniejszą pracę. Przedstawiamy listę grzeszków i przewinień wobec domowych sprzętów, które mogą zagrozić ich właściwemu funkcjonowaniu, a nawet doprowadzić do awarii.