Liczba wyników: 1474
Choć ludzie bywają zaniepokojeni wpływem systemów informatycznych na codzienne życie, równocześnie mogą być bardziej skłonni ufać programowi komputerowemu niż innym ludziom, szczególnie jeśli rzecz dotyczy jakiegoś trudnego zadania, mówią uczeni z University of Georgia.
Ci którzy doświadczają dużych spadków poziomu cukru we krwi kilka godzin po jedzeniu, odczuwają silny głód i przyjmują dużo więcej kalorii w ciągu dnia niż inni.
Sen i stan zdrowia są ze sobą nierozerwalnie połączone. Nowe badanie przeprowadzone w Brigham and Women's Hospital sprawdza związek między zaburzeniami i niedoborami snu u seniorów a ryzykiem demencji i przedwczesnej śmierci. Okazuje się, że prawdopodobieństwo otępienia jest dwukrotnie wyższe wśród uczestników, którzy deklarowali, że śpią krócej niż pięć godzin w porównaniu z osobami sypiającymi 7-8 godzin w ciągu nocy. Odkryto też związek między zaburzeniami snu i jego niedoborem a ogólnym ryzykiem śmierci.
Niektórzy ludzie chętnie udają się na popołudniową drzemkę. Jedni, aby nadrobić zaległości w śnie, inni, by zyskać większą uwagę na w nadchodzących godzinach.
Jak zapewniają badacze z McMaster University, masaż regeneruje mięśnie, już 10 minut takiego zabiegu zmniejsza stan zapalny.
Szałwia może poprawić pamięć. Badania pokazały, że osoby, które przyjmowały kapsułki z olejkiem szałwiowym, wypadły znacznie lepiej w teście przypominania słów.
Wskaźniki otyłości silnie wzrosły w krajach rozwiniętych w ciągu ostatnich 40 lat i wiele osób uważa, że - przynajmniej częściowo - odpowiedzialny jest za to marketing żywności. Czy jednak osoby z otyłością rzeczywiście są bardziej podatne na reklamy jedzenia? A jeśli tak, to ta predyspozycja jest stała, czy też zmienia się w zależności od poziomu masy ciała?
Utrata życiowego partnera jest trudna nie tylko emocjonalnie, ale może też destrukcyjnie wpływać na zdolności poznawcze.
Sport jest dobry dla całego organizmu, w tym dla mózgu. Oceniając wydajność pamięci po ćwiczeniach, neuronaukowcy z Uniwersytetu Genewskiego wykazali, że krótki intensywny trening poprawia pamięć, w tym nabywanie nowych zdolności motorycznych.
Jedzenie średnio 25 gramów przetworzonego mięsa dziennie (odpowiednik jednego plastra bekonu) wiąże się z 44-procentowym wzrostem ryzyka zachorowania na demencję.