Liczba wyników: 1418
Zaćma, nazywana także kataraktą, to choroba wzroku, powodująca zmętnienie soczewki. Jej skutkiem są zaburzenia w ostrości widzenia, mogące prowadzić nawet do całkowitej ślepoty.
Przyczyny Czynniki ryzyka Objawy i diagnoza Leczenie Profilaktyka
Osoby z nowotworami i grupami krwi innymi niż 0 mają wyższe ryzyko rozwoju żylnej choroby zakrzepowo-zatorowej (ŻChZZ), czyli zakrzepów krwi w żyłach, trzy miesiące po wstępnej diagnozie.
Smutek i żal są powszechne i większość z nas doświadczy bólu, jaki przynoszą w którymś momencie naszego życia, szczególnie po śmierci bliskiej osoby. Zwykle jednak z czasem ruszamy naprzód, akceptując stratę.
Jeśli twoi krewni drugiego lub trzeciego stopnia chorowali na raka jelita grubego, ciebie również dotyczy zwiększone ryzyko tej choroby, mówią eksperci z Uniwersytetu w Buffalo i Uniwersytetu Utah.
Osoby z niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby (NAFLD) i olbrzymią otyłością (wskaźnik masy ciała > 40), które przeszły operację bariatryczną, były później znacznie mniej narażone na poważne zdarzenia sercowo-naczyniowe.
Każdy, kto codziennie je ponad 40 gramów wędlin lub innego rodzaju przetworzonego mięsa, prosi się o kłopoty: ryzyko przedwczesnej śmierci wzrasta o 18 procent na każde 50 gramów przetworzonego mięsa dziennie.
Forma witaminy B3, rybozyd nikotynamidu (NR), ma związek z korzyściami dla zdrowia sercowo-naczyniowego, metabolicznego i neurologicznego, ale nowe badania na University of Missouri wykazały, że NR może zwiększać ryzyko poważnych chorób, w tym raka.
Kobiety, które stosują chemiczne produkty do prostowania włosów, są bardziej narażone na raka macicy w porównaniu z kobietami, które ich nie używają.
Niezdrowy mikrobiom jelitowy wywołuje zmiany w normalnej tkance piersi, które sprzyjają rozprzestrzenianiu się raka piersi do innych części ciała.
Ekstrakt z gorzkiego melona może pomóc w leczeniu raka głowy i szyi, wskazują uczeni z Saint Louis University.
Niedobór witaminy D wiąże się ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka pęcherza.