Liczba wyników: 1032
Otyłość, niedawno wpisana na oficjalną listę chorób American Medical Association, dotyka wiele osób w krajach wysoko rozwiniętych i stanowi jedną z najczęściej spotykanych chorób cywilizacyjnych. Niestety, w dalszym ciągu nie jest postrzegana w ten sposób przez samych chorych, ich otoczenie a nawet przez lekarzy.
Przyczyny Czynniki ryzyka Objawy i diagnoza Leczenie Profilaktyka
Wyższy poziom witaminy D w organizmie oznacza niższe ryzyko rozwoju raka. Witamina D jest syntetyzowana w organizmie pod wpływem działania promieni ultrafioletowych. Częściowo dostarcza się ją także z diety.
Wskaźnikiem niepokoju kobiet w średnim wieku obwód talii może być istotnym wskaźnikiem niepokoju u kobiet w średnim wieku.
Na to pytanie chcieli odpowiedzieć uczeni ze Stanford University i sprawdzili, jakie efekty daje dieta w przypadku osób, które mogłyby mieć genetyczne tendencje do tycia.
Badania uczonych z George Mason University w Wirginii w USA dały zaskakujące wyniki - kobiety, które urodziły dzieci, starzeją się szybciej niż bezdzietne panie.
Ponad 60 procent mężczyzn i 45 procent kobiet w Polsce choruje na nadwagę lub otyłość – informuje Ministerstwo Zdrowia. Za kilka dni będziemy obchodzić Światowy Dzień Walki z Otyłością – to okazja, aby zwrócić uwagę na potrzebę zmiany codziennych zachowań i nawyków. O wymiarach „walki” z otyłością mówi prof. Magdalena Olszanecka-Glinianowicz, Prezes Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością.
Kamienie nerkowe są częstsze u kobiet niż mężczyzn. U kobiet częściej rozwijała się kamica ze względu na częstsze infekcje dróg moczowych.
Lista chorób, których ryzyko może osłabiać czerwone wino, jest dość dłługa, znajdują się na niej m. in. choroby sercowo-naczyniowe, cukrzyca, czy choroby neurodegradacyjne. Teraz można również dopisać problemy z dziąsłami.
Jeśli się odchudzasz, z dużym prawdopodobieństwem często stajesz na wadze w oczekiwaniu na klarowny dowód skuteczności twoich wysiłków. Nie przerażaj się jednak, jeśli efekty nie będą spełniały twoich oczekiwań. Po pierwsze, musisz uzbroić się w cierpliwość. Po drugie, pamiętaj, że nie tylko waga daje odpowiedź na pytanie o jakość procesu odchudzania.
Nic dziwnego, że tak trudno nam schudnąć. Z brytyjskich badań wynika, że dostarczamy sobie nawet o 50 proc. kalorii więcej niż sądzimy.
Jeśli chce się zrzucić nadmiar kilogramów, znaczenie ma nie tylko zawartośc kolejnych posiłków, ale i sam sposób jedzenia. Nie spiesz się podczas posiłków, a zyskasz większe szanse na zachowanie ładnej sylwetki.