Liczba wyników: 5541
Odpowiednie śniadanie może pomóc w leczeniu cukrzycy typu 2. Na Uniwersytecie w Toronto zbadano wpływ picia wysokobiałkowego mleka do śniadania na poziom glukozy we krwi i uczucie sytości po posiłku.
Forma terapii rozmowy, prowadzona przez przeszkolonych pracowników przez telefon, zmniejszyła poziom samotności seniorów, którzy zostali odizolowani w czasie pandemii.
Właściwości prozdrowotne zielonej herbaty są powszechnie znane. Ten szlachetny napar oczyszcza organizm ze szkodliwych utleniaczy, wspomaga odporność, pobudza układ krążenia, obniża poziom cholesterolu, zapobiega zwężaniu się naczyń krwionośnych, reguluje procesy trawienne. Do tej listy można dodać kolejny punkt - naukowcy z Hong Kongu wykazali, że zielona herbata pomaga wzmocnić kości.
Krewni osób, które są wolne od otępienia i u których notuje się wysoki poziom białka wskazujący na obecność stanu zapalnego, mają znaczne prawdopodobieństwo uniknięcia demencji.
Wyższy poziom psychologicznego i fizjologicznego relaksu odnotowuje się już po dziesięciu minutach masażu. Jednak i inna forma relaksu zwiększa odprężenie, choć nieco słabiej niż masowanie.
Badania z udziałem ponad 46 tysięcy ludzi z całego świata pokazują, że wyższy poziom samotności dotyczy ludzi młodych, mężczyzn oraz osób ze społeczeństw „indywidualistycznych".
Jak wynika z nowych badań, pory roku nie są bez znaczenia, jeśli chodzi i poziom zdolności poznawczych u ludzi starszych. Okazuje się, że zimą możliwości kognitywne seniorów mogą słabnąć.
W niektórych przypadkach konieczne jest zażywanie leków, by obniżyć poziom cholesterolu, warto jednak pamiętać, że niektóre składniki dietetyczne także mają takie właściwości.
Prosta zmiana składu pierwszego posiłku dnia może pomóc osobom z cukrzycą typu 2 lepiej kontrolować poziom cukru we krwi.
Wielu pacjentów z chorobą wieńcową (coronary artery disease, CAD) wykazuje przewlekłe stany zapalne. W badaniu ustalono, że luteina, związek znajdujący się np. w szpinaku czy jajach, może osłabić poziom zapalenia.