Liczba wyników: 488
Dieta bogata w kwasy tłuszczowe omega-3 może hamować wzrost nowotworów raka piersi nawet o 30 proc., wynika z najnowszych badań uczonych z Uniwersytetu w Guelph.
Siarkowodór (H2S) może grać ważną rolę w powstrzymywaniu procesu starzenia się, zgodnie wynika z badan opublikowanych w czasopiśmie „Molecular and Cellular Biology".
Wiele kobiet zauważa, że wraz z wiekiem łatwiej niż mężczyźni zyskuje na wadze. Nowe badania na myszach mogą pomóc wyjaśnić to zjawisko.
Zakłócenie snu może powodować niski poziom energii w ciągu dnia. Według uczonych z Uniwersytetu w Kalifornii podobny mechanizm dotyczy diety.
Lek zatwierdzony przez amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków do leczenia oporności na insulinę w cukrzycy może być skuteczny dla poprawy zdolności poznawczych u niektórych pacjentów z chorobą Alzheimera.
Czyżby w legendach o wampirach było ziarno prawdy? Transfuzje młodszej krwi mogą dać pozytywne efekty dla funkcjonowania starszego mózgu.
Naukowcy są przekonani, że dzięki wczesnym i dokładnym testom diagnostycznym oraz metodom leczenia są bliżej ograniczenia wzrostu liczby przypadków choroby Alzheimera.
Otyłość czyni walkę z rakiem trudniejszą, niezależnie od stosowanej diety, twierdzą naukowcy.
Badanie na myszach pomogło naukowcom określić, jak mogą rozwijać się niedobory cynku u osób starszych - nawet gdy seniorzy dostarczają sobie zalecaną dawkę tego minerału w diecie.
Kanony piękna ulegają zmianom, ale chęć bycia atrakcyjnym jest stała. Wygląd ma wpływ na pracę, zarobki, życie społeczne, etc. więc niemal każdy stara się, nie zawsze świadomie, już własnym wizerunkiem zyskać przychylność otoczenia. Dlaczego jednak ładny wizerunek oznacza zwykle młody wygląd?