Liczba wyników: 1578
Jeśli chodzi o zmysły, zaburzenie wzroku i słuchu, zwłaszcza jednoczesne, może mieć silny wpływ na zdrowie osób starszych. Problemy te są związane z ograniczeniami w funkcjonowaniu fizycznym i codziennych czynnościach, a także sprzyjają izolacji społecznej, pogorszeniu funkcji poznawczych, depresji i kiepskiej ocenie samoocena stanu zdrowia, jak również trudnościom w komunikacji, a nawet przedwczesnej śmierci.
Kobiety, które codziennie piją filiżankę kawy, są bardziej aktywne fizycznie.
Kiedy jesteś zestresowany/a, wysokokaloryczna przekąska może szczególnie do ciebie „przemawiać". Ma to jednak niekorzystne konsekwencje. Uczeni z Sydney zauważają, że stres w połączeniu z wysokokalorycznym jedzeniem powoduje zmiany w mózgu, które dodatkowo zwiększają apetyt na słodkie, czy tłuste jedzenie i prowadzą do nadmiernego przybierania na wadze.
Prosta zmiana składu pierwszego posiłku dnia może pomóc osobom z cukrzycą typu 2 lepiej kontrolować poziom cukru we krwi.
Kiedy ludzie przechodzą na emeryturę, dłużej sypiają, ale jednocześnie zmniejszają swoją aktywność fizyczną.
Odkryto mechanizm molekularny, który może powodować związane z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej (AMD). Okazuje się, że otyłość ma wpływ na ryzyko choroby.
Zaawansowany wiek jest związany z pogarszaniem się czynników poznawczych, fizycznych i psychicznego. Sprawdzono jednak, na ile czynniki, takie jak mądrość, samotność, poziom dochodów i jakość snu, wpływają na funkcjonowanie osób starszych.
Czujesz się ospały/a? Wyjdź z czterech ścian - przebywanie na zewnątrz przyda ci energii.
Jednym z postanowień noworocznych powinno być rzucenie palenia. Ci, którym się to udało, są bardziej zadowoleni ze swojego życia i czują się zdrowsi, i to nie tylko po roku, ale i po trzech latach, w porównaniu do osób ciągle palących.
Suplementy diety mogą spowolnić postęp zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem (AMD), częstej przyczyny utraty wzroku u ludzi starszych. Dane zbierane przez kilka lat pokazały, że luteina i zeaksantyna, nie tylko zmniejszają ryzyko raka płuc, ale są również bardziej skuteczne w zmniejszaniu ryzyka progresji AMD w porównaniu z beta-karotenem.
Dobra dieta w średnim wieku to zdrowe starzenie się (bez chorób i problemów poznawczych)