Liczba wyników: 478
Pierwszy dzień wiosny wiele osób napawa radością. Wreszcie nastaną długo oczekiwane słoneczna pogoda, zieleń, kwiaty. Są jednak osoby, dla których nadejście wiosny oznacza coś zupełnie przeciwnego - kojarzy się im z katarem, bólem głowy, stanem podgorączkowym - jednym słowem z alergią.
Kto by pomyślał, że jeszcze kilka lat temu wegetarianie postrzegani byli jako dziwacy krytykujący mięsożerców i czyhający na możliwość oblania czerwoną farbą kobiety ubranej w naturalne futro?
Uczeni z Newcastle University odkryli, że regularne picie zielonej herbaty może wykazywać działanie ochronne przed chorobą Alzheimera i innymi formami demencji.
Tyle jest rodzajów diet, ile ryb w oceanie. Jak spośród nich wybrać dietę najlepiej dostosowaną do indywidualnych potrzeb organizmu? Oto jest pytanie. Poniżej zestawienie kilku najpopularniejszych diet, które może pomóc w znalezieniu rozwiązania.
Niejeden z nas krzywi się z niesmakiem na dźwięk słowa „otręby". Tymczasem „nie taki diabeł straszny jak go malują". Otręby owsiane w połączeniu z chudym jogurtem naturalnym lub maślanką i owocami smakują naprawdę dobrze i, co więcej, mają zbawienny wpływ na nasz organizm i serce.
O pielęgnacji skóry powiedziano już wiele. Wśród setek preparatów prawdziwym wyzwaniem bywa znalezienie tego odpowiedniego dla danej cery i skutecznego w walce z upływem czasu. Poza poszukiwaniem najskuteczniejszych kosmetyków niektórzy parają się tropieniem najlepszych terapii przeciwstarzeniowych. Wszystko po to, by jak najdłużej wyglądać młodo. Nim się przedsięweźmie jednak decyzję o poddaniu się bardziej skomplikowanym kuracjom, warto rozważyć to, co zależy od nas samych. W pogoni za najnowszymi trendami i wynalazkami kosmetycznymi łatwo zapomnieć o znacznie prostszych a niezbywalnych elementach dbałości o wygląd.
Zmorą wielu starszych ludzi jest groźba przewrócenia się i złamanie kości, które wraz z wiekiem stają się słabsze. Rozmaite testy wykazały, że w przypadku złamań niezwykle trudno jest dojrzałym pacjentom wrócić do normalnego funkcjonowania. Dlatego zapobieganie upadkom stanowi istotną troskę zarówno lekarzy, jak i ich pacjentów.
Dotychczas prawdziwym celebrytą w dziedzinie poprawy pamięci był tłuszcz rybny. Teraz do tego szacownego grona sław trafiły seler i papryka. Wspomniane warzywa zawierają związek o nazwie luteolina, który łagodzi stany zapalny w mózgu i pomaga zapobiegać problemom z pamięcią powstałym w ich wyniku.
Naukowcy z Europy oraz z Australii, Kanady i USA zidentyfikowali 18 nowych lokalizacji genów, które wpływają na ogólną otyłość oraz 13 nowych miejsc powiązanych z dystrybucją tkanki tłuszczowej. Uczeni przeanalizowali blisko 250.000 próbek, aby zbadać powiązania genetyczne z cechami człowieka. Odkrycia, dokonane w ramach dwóch projektów badawczych i opublikowane w czasopiśmie Nature Genetics, rzucają światło na powody, dla których jedni są bardziej podatni na otyłość a inni mniej.
Brytyjscy lekarze opracowują tabletkę, która zapobiega zapominaniu u osób starszych.