Liczba wyników: 6206
Większość ludzi nie zdaje sobie sprawy z tego, że objawy raka płuc mogą dotyczyć także ich, a wczesna diagnoza i leczenie są kluczowe dla skutecznej walki z nowotworem.
Wyniki rutynowych badań krwi mogą być wykorzystane do przyspieszenia diagnozy raka u osób z bólem brzucha lub wzdęciami.
Jedzenie smażonych produktów, takich jak frytki czy przygotowany w ten sposób kurczak, może być związane z ryzykiem raka prostaty.
Zwiększona ilość przypadków raka przełyku wynika m. in. z braku świadomości tego, co powoduje chorobę i jak można jej zapobiec, mówią eksperci.
Antybiotyki pomogą pozbyć się infekcji bakteriami Helicobacter, a dzięki temu osłabnie ryzyko raka żołądka, mówią uczeni z Uniwersytetu w Hongkongu.
Kobiety przechodzące menopauzę i stosujące hormonalną terapię zastępczą (HTZ) narażają się na wyższe ryzyko raka jajnika, mówią naukowcy z Oxford University.
Niezdrowy mikrobiom jelitowy wywołuje zmiany w normalnej tkance piersi, które sprzyjają rozprzestrzenianiu się raka piersi do innych części ciała.
Dieta o wysokiej zawartości tłuszczu i wysokiej kaloryczności może zwiększyć ryzyko śmiertelnego raka trzustki, wynika z badań przeprowadzonych na zwierzętach.
Wiadomo już, że cukrzyca powoduje zwiększone ryzyko śmierci z powodu zawałów serca i udarów mózgu, teraz okazało się, że u osób chorych na cukrzycę notuje się większe ryzyko wielu rodzajów raka oraz innych chorób.
Jakkolwiek nie poleca się produktów sojowych kobietom, które pokonały raka piersi, panie chorujące na ten rodzaj nowotworu powinny sięgnąć po wspomniane artykuły. Naukowcy informują, że u pacjentek w Chinach, które spożywały większe ilości jedzenia z zawartością soi, ryzyko śmierci i nawrotu choroby było znacznie niższe.