Liczba wyników: 3946
Pokarmy, które jemy na co dzień, mogą mieć bezpośredni wpływ na nasze możliwości poznawcze w późniejszych latach, stwierdzają uczeni z Uniwersytetu Stanowego Iowa.
Starsi dorośli z nasiloną apatią lub brakiem zainteresowania zwykłymi czynnościami mogą mieć wyższe ryzyko rozwoju demencji niż osoby z nikłymi objawami zobojętnienia.
Mycie rąk wpływa nie tylko na zdrowie fizyczne, okazuje się, że oddziałuje także na to, jak myślimy, oceniamy i podejmujemy decyzje.
Zmywanie stosu naczyń po długim dniu wydaje się być czymś dalekim od relaksu. Tymczasem to właśnie całkiem dobry sposób na zmniejszenie stresu.
Estrogen reguluje metabolizm energetyczny mózgu w taki sam sposób, jak leptyna, więc może mieć istotne znaczenie dla walki z otyłością u osób odpornych na leptynę, mówią badacze z Yale School of Medicine.
Starzenie się mózgu jest przyspieszone o około 26 proc. u osób z postępującą cukrzycą typu 2 w porównaniu z ludźmi bez tej choroby.
Serwuj sobie szpinak w postaci koktajlu lub soku - to najlepszy sposób na dostarczenie sobie silnego przeciwutleniacza luteiny, mówią eksperci z Uniwersytetu Linköping w Szwecji.
Jedzenie co najmniej dwóch porcji awokado tygodniowo wiązało się z niższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych, a zastąpienie tym owocem niektórych produktów zawierających tłuszcz, takich jak masło, ser lub przetworzone mięso, miało związek z niższym ryzykiem wystąpienia zdarzeń sercowo-naczyniowych.
Gdy wkraczamy w wiek emerytalny, większość z nas nie już tak bystra mentalnie jak kiedyś. Według eksperta z University of Alberta jednak znacząca część ludzi ma zdolność odwrócenia osłabienia umysłowego, które towarzyszą starzeniu się.
Podobnie jak wino, piwo może przydać korzyści zdrowotnych, jeśli jest spożywane z umiarem. Piwa bezalkoholowe stały się ostatnio bardzo popularne, czy są jednak równie zdrowe? Jak się okazuje, mężczyźni, którzy codziennie serwowali sobie jeden alkoholowy lub bezalkoholowy lager, mieli bardziej zróżnicowany zestaw drobnoustrojów jelitowych, a to może zmniejszyć ryzyko niektórych chorób.