Liczba wyników: 638
Dieta bogata w błonnik jest wspomaga pracę jelit i chroni przed nadmiernym poziomem cholesterolu. Okazuje się, że składnik ten jest szczególnie przydatny osobom z nadciśnieniem i cukrzycą, może bowiem osłabić u nich zagrożenie chorobami serca.
Lipid zajdujący się w awokado może wzmocnić wrażliwość na insulinę, co zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy.
Możesz mieć wiele dekad za sobą, a czuć się na siłach, by wystartować w maratonie, możesz mieć zgodnie z metryką średni wiek, a odczuwać, że przeżyłeś/aś już niemal całe stulecie. Wiek biologiczny określa stopień „zużycia organizmu" i to jego „długość" ma istotne znaczenie dla poziomu zagrożenia różnymi chorobami oraz przedwczesną śmiercią.
Rzucenie palenia to wielkie wyzwanie niemal dla każdego palacza. Okazuje się jednak, że kobietom może być szczególnie trudno pozbyć się tego nawyku.
Już niewielkie modyfikacje poziomu ciśnienia krwi i cholesterolu dają ogromne efekty prozdrowotn. Mogą one istotnie obniżyć ryzyko chorób serca i udarów.
Kiedy jesteśmy zmęczeni, często sięgamy po coś słodkiego, co szybko przydaje nam energii, ale efekt ten jest krótkotrwały. Są na to lepsze rozwiązania.
Uczeni postanowili sprawdzić, czy genetyczne związane z bezsennością mają też wpływ na wyższe zagrożenie chorobami serca i udarem mózgu.
W nowym badaniu sprawdzono, jaki wpływ ma na stan zdrowia niemożność pogodzenia obowiązków zawodowych i domowych. Okazuje się, że skutkuje to stresem, a później zagrożeniem dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego.
Tegoroczna nagroda Nobla w dziedzinie medycyny i fizjologii przypadła trzem naukowcom, którzy odkryli, w jaki sposób komórki wyczuwają poziom dostępności tlenu i dostosowują się do niego. Może to pomóc w opracowaniu nowych metod leczenia różnych chorób, w tym anemii i raka.
Zawał może objawiać się na różne sposoby i kiedy symptomy występują stopniowo, pacjenci często zwlekają ze zwróceniem się o pomoc medyczną, co zwiększa ryzyko śmierci.
Atopowe zapalenie skóry wiąże się z wieloma innymi dolegliwościami