Liczba wyników: 5042
Choroba wieńcowa i poważna depresja mogą być genetycznie powiązane poprzez szlaki zapalne związane ze zwiększonym ryzykiem kardiomiopatii, czyli zwyrodnieniowej choroby mięśnia sercowego.
Wielu ludzi nie sypia dostatecznie długo, szczególnie w krajach rozwiniętych niektórzy śpią zaledwie pięć do sześciu godzin na dobę zamiast zalecanych siedmiu do ośmiu.
Niedostateczna ilości sześciu kluczowych produktów wiąże się z wyższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych (cardiovascular disease, CVD), ostrzegają medycy z McMaster University.
Ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych jest niższe u osób otyłych, które mają genetyczną predyspozycję do nadmiernego BMI, niż u tych, u których o otyłości decydowały głównie czynniki środowiskowe.
Zaburzenia funkcji śródbłonka małych naczyń krwionośnych, częsty wczesny objaw choroby sercowo-naczyniowej, ma związek z ponad dwukrotnym ryzykiem zachorowania na raka.
Pacjenci, którzy zarażają się COVID-19, są bardziej zagrożeni rozwojem chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy, szczególnie w ciągu trzech miesięcy po infekcji.
Codzienne chodzenie czy wykonywanie prac domowych może być bardziej korzystne dla zdrowia niż sądzono. Zastąpienie półgodzinnego pozostawania w pozycji siedzącej aktywnością zmniejsza ryzyko śmierci z powodu chorób układu krążenia aż o 24 procent.
Jagody, warzywa, ryby, produkty pełnoziarniste i olej rzepakowy - to główne składniki diety nordyckiej, która jest uznawana za niezwykle zdrową, smaczną i zrównoważoną. Taki sposób odżywiania się może zapobiegać otyłości i zmniejszać ryzyko chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2, nadciśnienia oraz nadmiaru cholesterolu.
Już niewielkie ilości alkoholu zwiększają ryzyko sercowo-naczyniowe.
Utrata dwóch lub więcej zębów w średnim wieku wiąże się ze zwiększonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych.