Liczba wyników: 6582
W naszej kulturze najbardziej rozpowszechnionym i najłatwiej dostępnym rodzajem mleka jest mleko krowie. Ale przecież inne ssaki również dają mleko, a najbardziej zbliżone do mleka kobiecego jest mleko klaczy. Skoro tak, to czy nie ono jest najbardziej odpowiednie dla człowieka?
Jego nazwisko jest znane a piosenki śpiewane i nucone przez kilka pokoleń Polaków. Ze Zbigniewem Wodeckim rozmawiamy o dzisiejszym show-biznesie, o ponadczasowości dobrej muzyki i o jego prywatnym sposobie na życie.
Ci, którzy jedzą więcej błonnika, cechują się niższym ryzykiem cukrzycy typu 2.
Zawał serca to wstrząs nie tylko dla ciała, ale i psychiki. Wychodząc naprzeciw potrzebom pacjentów Polskie Towarzystwo Kardiologiczne uruchomiło portal „Co (dalej) po zawale?”. Chorzy znajdą w nim najważniejsze informacje związane z codziennym funkcjonowaniem po przebytym zawale serca.
Wypoczywając w niektórych miejscach na świecie, koniecznie trzeba udać się na wyprawę do jednego z parków narodowych, aby podziwiać niezwykłe dzieła Matki Ziemi. Oto niezwykłe parki, w których zachwyca przyroda, ogromne przestrzenie i cudowne krajobrazy.
Na aukcjach można wystawić praktycznie wszystko – od obrazów największych malarzy, do przedmiotów codziennego użytku. Czasami jednak okazuje się, że z pozoru banalna rzecz, może osiągnąć kosmiczną cenę. Zapraszamy do zapoznania się z pierwszą częścią zestawienia najdroższych przedmiotów sprzedanych podczas aukcji.
30 maja obchodzi się Światowy Dzień Soku. Co sprawia, że to sok zasługuje na tak wyjątkowe wyróżnienie? Już sam fakt, że sok ma swój dzień w kalendarzu potwierdza, że to produkt wyjątkowy, zasługujący na szczególną uwagę. Dlaczego? To źródło witamin, soli mineralnych oraz innych substancji odżywczych. Soki przecierowe i naturalnie mętne zawierają również błonnik.
Koper ogrodowy to jednoroczna roślina pochodząca z basenu Morza Śródziemnego i południowej Rosji, rośnie dziko w Hiszpanii, Portugalii i Włoszech. Starożytni Egipcjanie, Rzymianie, Chińczycy i Wikingowie cenili jego właściwości wspomagające żołądek.
Mimo licznych programów i akcji na rzecz aktywizacji zawodowej osób dojrzełych, nadal nie jest im łatwo na polskim rynku pracy. Mimo doświadczenia zawodowego często są dyskryminowane z uwagi na wiek. Uważa się między innymi, że są mniej produktywne - to tylko jeden ze stereotypów, które utrudniają lub wręcz uniemożliwiają im znajdowanie zatrudnienia.
Przeciążenie obowiązkami, niskie zarobki, pomijanie przy awansach i podwyżkach – to tylko niektóre powody, będące ogniskiem zapalnym niezadowolenia, które z czasem może przerodzić się w stan permanentnej frustracji. Wiele elementów wywołujących ten przykry stan można bardzo łatwo zmienić, z korzyścią zarówno dla pracownika, jak i firmy.