Liczba wyników: 12638
Uczeni odkryli, że jednym z istotnych czynników migotania przedsionków była częstotliwość picia alkoholu w ciągu tygodnia, jeszcze ważniejszym niż upijanie się.
Kiedy uczeni z American Institutes for Research w Waszyngtonie przeanalizowali osobowość seniorów za ich czasów licealnych, okazało się, że pewne cechy moga mieć związek z poziomem ryzyka demencji na starość.
Uczeni postanowili sprawdzić, czy genetyczne związane z bezsennością mają też wpływ na wyższe zagrożenie chorobami serca i udarem mózgu.
Herbata jest bardzo popularnym napojem w naszym kraju - pijemy ją do śniadania i kolacji, a często także pomiędzy posiłkami. I słusznie, przynajmniej z punktu widzenia zdrowia naszego mózgu. Jak się okazuje, napój ten może zwiększać wydajność umysłu.
Kolejne badania pokazują, że małżeństwo ma dobry wpływ na nasze zdrowie i wiąże się z wyższymi szansami na długowieczność.
W nowym badaniu sprawdzono, jaki wpływ ma na stan zdrowia niemożność pogodzenia obowiązków zawodowych i domowych. Okazuje się, że skutkuje to stresem, a później zagrożeniem dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego.
Tegoroczny Nobel z Ekonomii został przyznany trzem osobom, laureatami zostali: Abhijit Banerjee z Massachusetts Institute of Technology, Esther Duflo z tej samej instytucji oraz Michael Kremer z Harvard University w USA. Uczonych za eksperymentalne podejście do walki z globalnym ubóstwem.
Sposób odżywiania się oddziałuje na nasze samopoczucie psychiczne. Niektóre produkty mogą mieć właściwości antydepresyjne, inne nasilają kiepski nastrój.
Zaburzenia odżywiania mogą być tak nasilone, że bardzo utrudniają codzienne życie, znacznie zmniejszają jego jakość i mogą wiązać się z podejmowaniem prób samobójczych.
Badacze odkryli ciekawe mechanizmy dotyczące naszych reakcji na stres, odczuwania niepokoju i umiejętności odprężania się. Niektórzy chętniej pozostają w stanie zmartwienia, osłabiając w ten sposób możliwe rozczarowani.
Serce w doskonałej formie: ziołowe wsparcie dla układu krążenia