Liczba wyników: 5944
W naszym kraju na astmę cierpi około 4 milionów Polaków. Większość z nich nie ma świadomości, że powinna być objęta leczeniem. Tymczasem kaszel, uczucie duszności i świszczący oddech mogą być objawami astmy. Polska Federacja Stowarzyszeń Chorych na Astmę, Alergię i POCHP w Światowym Dniu Astmy, obchodzonym 6 maja, zachęca do przeprowadzania badań w kierunku diagnozowania tej przewlekłej choroby oraz wdrożeniach odpowiedniej terapii.
Oto prosty sposób na obniżenie poziomu ciśnienia i cukru we krwi - dobre kontakty ze swoim lekarzem.
Jak alarmuje WHO, oporność na antybiotyki stanowi coraz większy problem. Infekcje uważane dziś za drobne, mogą niedługo zabijać, ostrzegają eksperci.
Gardło codziennie toczy walkę odpierając ataki bakterii, wirusów i grzybów. Dzięki temu chroni organizm przed infekcjami. Jednak przez wyziębienie, wahania pogodowe lub stres, gardło w swej codziennej walce zaczyna się poddawać. Pojawia się ból, powodujący trudności w przełykaniu pokarmów czy mówieniu. Niestety, wiosna nie chroni nas przed tym – właśnie teraz zmiany temperatur, wilgotności powietrza i trudności z dobraniem odpowiedniego okrycia, doprowadzają do częstych bólów gardła.
„Kurze łapki”, „chomiczki”, „lwia zmarszczka” to tylko niektóre ze znanych, potocznych określeń na problemy starzejącej się skóry. Wśród nich znajdują się również „bruzdy marionetki”, czasem określane po prostu jako „marionetki”. Co kryje się pod tą teatralną nazwą i czy jest jakiś sposób, by szybko pozbyć się tego mankamentu?
Amerykański start-up stworzył grę, która ma pomóc wykrywać chorobę Alzheimera. Testy rozpoczęto w marcu. Dotychczasowe wyniki są obiecujące.
Pastele podbiły serca projektantów - paleta pudrowych barw pojawiła się już w kolekcjach największych domów mody na jesień-zimę 2013. Cieszący się niegasnącą popularnością trend obecny jest również w sezonie wiosna-lato 2014. Nawet jeśli od dawna nie jesteś już małą dziewczynką, pozwól sobie na odrobinę kolorowego, słodkiego szaleństwa w nadchodzące ciepłe dni.
Uczeni odkryli zależność pomiędzy zwiększoną dawką kawy a mniejszym ryzykiem cukrzycy.
Wokół dań gotowych narosło wiele mitów. Oczywiście, nie ma co ukrywać - nigdy nie zastąpią domowej i świeżej kuchni. Drugą stroną medalu jest jednak to, że niezależnie, jak bardzo dietetycy będą w tej kwestii bić na alarm, i tak będziemy po te produkty sięgać. Warto jednak wiedzieć co zawierają. Co tak naprawdę jemy? Jak wybrać dania gotowe, które można jadać bez szkody dla zdrowia?
Wizyty w państwowych przychodniach sprowadzają się do krótkiej wymiany zdań pacjenta z lekarzem i wypisania recepty przez tego ostatniego. Australijski naukowiec doktor Michael Tirant przekonuje, jak ważne jest indywidualne podejście do chorego – dzięki niemu leczenie przynosi znacznie lepsze efekty.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami