Liczba wyników: 14050
Wskaźnik demencji jest wyższy u osób starszych po rozpoczęciu hemodializy. Co więcej, demencja u pacjentów dializowanych przekłada się na wyższe ryzyko przedwczesnej śmierci.
Osoby starsze o większym ubytku słuchu były bardziej narażone na demencję, jednak prawdopodobieństwo wystąpienia tej choroby było niższe wśród użytkowników aparatów słuchowych w porównaniu z osobami, które nie korzystały z tych urządzeń.
Odkryto mechanizm molekularny, który może powodować związane z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej (AMD). Okazuje się, że otyłość ma wpływ na ryzyko choroby.
Przenośne urządzenia monitorujące naszą aktywność dają nowy wgląd w związek między wysiłkiem fizycznym a cukrzycą. Okazuje się, że warto podejmować aktywność, gdy tylko nadarza się taka okazja, bo może chronić przed chorobą.
Wbrew powszechnemu przekonaniu to nie tyle stresory powodują problemy zdrowotne: reakcje ludzi na nie są decydujące, jeśli chodzi o konsekwencje zdrowotne, mówią uczeni z Penn State.
Ludzie, którzy stosują dietę śródziemnomorską - bogatą w zielone warzywa liściaste i ubogą w mięso - częściej zachowują wyższą sprawność umysłową w starszym życiu.
Wraz z wiekiem żelazo gromadzi się w korze mózgowej. Wiele badań zaś wskazuje, że postępująca akumulacja tego pierwiastka w istocie czarnej w starszym ludzkim mózgu to główny czynnik rozwoju choroby Parkinsona (PD) i innych chorób neurodegeneracyjnych. Jak się jednak wydaje, nie u wszystkich tak się dzieje, a to dlatego, że nasz organizm ma pewne plany reagowania na przeciążenie żelazem.
Aspartam, sztuczny słodzik znajdujący się w wielu rozmaitych produktach spożywczych i napojach, ma związek zachowaniami przypominającymi zaburzenia lękowe.
Ludzie zasypiają później wieczorem i budzą się później rano zimą, kiedy liczba godzin światła dziennego jest ograniczona, a niebo jest notorycznie zachmurzone.
Poziom wykształcenia ma wpływ na to, jaką dietę ludzie stosują. Dłuższa edukacja częściej przekłada się zdrowsze jedzenie, szczególnie w krajach o niskich dochodach.