Liczba wyników: 12904
Osoby regularnie uczęszczajace na nabożeństwa żyją dłużej niż ludzie, którzy rzadko lub nigdy w nich nie uczestniczą, mówią uczeni z University of Colorado.
Już wszyscy wiedzą, że jaja są dobrym źródłem białka, tłuszu, witamin i minerałów, jednak naukowcy z University of Alberta odkryli, że wykazują one także właściwości przeciwutleniające, które pomagają w zapobieganiu chorobom układu krążenia i nowotworom.
Uważa się zwykle, co potwierdzają niektóre badania, że drzemki w ciągu dnia mogą służyć lepszemu zdrowiu i samopoczuciu, okazuje się jednak, że jeśli trwają dłużej niż godzinę, mogą nam nie sprzyjać.
Covid-19 może zwiększać ryzyko zakrzepów u kobiet w ciąży lub zażywających estrogen, np. w związku hormonalną terapią zastępczą.
Jak wyjaśniają naukowcy z University of Guelph, nagły spadek poziomu glukozy, który ma miejsce, gdy jesteśmy głodni, może wpływać na nasz nastrój.
Hałas związany z transportem to jeden z głównych problemów w Europie, gdzie ponad 100 milionów ludzi żyje na obszarach o hałasie drogowym przekraczającym 55 dB, czyli takim, który już zagraża zdrowiu. Teraz odkryto, że ekspozycja na hałas ma związek z nadmierną wagą.
Naukowcy odkryli, że bajkaleina istotnie obniża ciśnienie w oku i może działać jako naturalny środek ograniczający rozwój jaskry.
Tzw. dieta zachodnia, czyli sposób odżywiania się bogaty w tłuszcz i cukier, może prowadzić do zapalnych chorób skóry, takich jak łuszczyca, ostrzegają uczeni z University of California - Davis Health.
Dieta bogata w białko, szczególnie białko roślinne, wiąże się z niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci z jakiejkolwiek przyczyny.
Ekstrakty z liści miłorzębu (Ginko biloba) mogą chronić komórki przed uszkodzeniem wynikającym z promieniowania. Dzięki temu będzie można zmniejszyć skutki uboczne u pacjentów poddawanych radioterapii.