Liczba wyników: 13644
Białka sojowe i pszeniczne pomagają budować starzejące się mięśnie, nie są jednak tak w tym skuteczne, jak białka zwierzęce.
Choroba Alzheimera to neurodegeneracyjne dolegliwość cechujaca się nagromadzaniem się białka beta-amyloidu. Co dokładnie wywołuje ten proces i jaka jest rola tych białek pozostaje przedmiotem badań, które pozwolą opracować skuteczne strategie zapobiegania i leczenia tej formy demencji.
Leki regulujące ciśnienie krwi mogą zapobiegać zawałom serca i udarom - nawet u osób z normalnym poziomem ciśnienia. Takie są wyniki najnowszych badań zaprezentowane podczas jednej z sesji European Society of Cardiology.
Dwie formy witaminy E - gamma i delta-tokoferole - znajdujące się m. in. w oleju sojowym, rzepakowym i kukurydzianym, a także w orzechach, mogą zapobiec rakowi okrężnicy, płuc, piersi i prostaty.
Badacze z Uniwersyteu Yangzhou w Chinach ostrzegają: kiedy korzystasz z publicznej łazienki, noś maskę. Spłukiwanie toalet może uwalniać chmurę aerozolu z wirusami, które potencjalnie można wdychać.
Osoby regularnie uczęszczajace na nabożeństwa żyją dłużej niż ludzie, którzy rzadko lub nigdy w nich nie uczestniczą, mówią uczeni z University of Colorado.
Już wszyscy wiedzą, że jaja są dobrym źródłem białka, tłuszu, witamin i minerałów, jednak naukowcy z University of Alberta odkryli, że wykazują one także właściwości przeciwutleniające, które pomagają w zapobieganiu chorobom układu krążenia i nowotworom.
Ludzie, którzy często na co dzień się śmieją, mogą lepiej radzić sobie ze stresującymi wydarzeniami, mówią uczeni z Uniwersytecie w Bazylei.
Odczuwasz złość? Nowe badania sugerują, że potrzebujesz więcej snu.
Seniorzy, którzy codziennie przyjmowali suplementy multiwitaminowe i mineralne z cynkiem i dużymi ilościami witaminy C, krócej chorowali i mieli łagodniejsze objawy choroby niż osoby nie stosujące takich preparatów.