Liczba wyników: 4908
Tabliczki z płatków zbożowych nierzadko lansowane jako zdrowa, dietetyczna przekąska, mogą być wręcz szkodliwym elementem naszego menu, ponieważ zawierają duże ilości cukru i tłuszczów.
106-letni Japończyk stał się najstarszą osobą, która przebyła świat korzystając z transportu publicznego.
Gotowane, w formie jajecznicy czy sadzone - bogate w cholesterol żółtka jaj mogą usztywniać tętnice w takim samym stopniu, jak czyni to palenie papierosów - uważa kanadyjski naukowiec. Ludzie doświadczający zwiększonego ryzyka choroby naczyniowej, nie powinni jeść żółtek, twierdzi dr David Spence, profesor neurologii na Uniwersytecie Zachodniego Ontario w Kanadzie.
Dostarczanie organizmowi flawonoli znajdujących się w kakao może poprawić funkcjonowanie mózgu, wynika z najnowszych badań opublikowanych w czasopiśmie Hypertension.
Kryminał, którego akcja rozgrywa się podczas powstania warszawskiego? Niemożliwe? A jednak. Taką właśnie książkę napisał Bartłomiej Rychter. Jego „Ostatni dzień lipca” to rzecz bardzo udana.
Badania prowadzone są nieustannie w rozmaitych placówkach naukowych i co rusz kolejne odkrycia dają nadzieję na rozwiązanie różnorodnych problemów medycznych. Nowe ustalenia obejmują przełom, który może prowadzić do naprawy rdzenia kręgowego; wykazują, że kolor oczu wpływa na ryzyko raka skóry, udowadniają, że określone leki mogą zastąpić antybiotyki i odpowiadają na pytanie dlaczego banany są lepsze niż napoje dla sportowców.
Jeden z najważniejszych polskich pamiętników XX wieku. Korczak podczas wojny z oddaniem zabiegał o dobro swoich podopiecznych, a jeszcze starał się ratować kolejny dom dziecka, w którym panowały wyjątkowo ciężkie warunki.
Choroby układu krążenia stanowią główną przyczynę zgonów w Polsce. Co roku z ich powodu umiera ponad 170 tys. Osób, z czego 20 tys. to zgony związane z wystąpieniem zawałów. Statystyki są alarmujące - w ciągu roku po przebytym incydencie umiera co 6 pacjent. Inicjatorzy programu miejskiego „Miasta w Formie” zdecydowali się na organizację cyklu bezpłatnych, otwartych spotkań i wykładów edukacyjno-informacyjnych skierowanych do takich pacjentów.
Wcześniejsze badania pokazały, że kofeina ma związek z mniejszym ryzykiem rozwoju choroby Parkinsona, według nowych testów zaś ten wszechobecny stymulant może również pomóc w leczeniu objawów choroby.
Najbardziej lubimy pomidory i ogórki, a także jabłka i owoce jagodowe. Nie zmienia to jednak faktu, że warzyw i owoców, z wyjątkiem tych egzotycznych, jemy coraz mniej.
Serce w doskonałej formie: ziołowe wsparcie dla układu krążenia