Liczba wyników: 12904
W nowych testach sprawdzono, jak organizm radził sobie, gdy ludzie kontynuowali jedzenie pizzy także po tym, jak czuli się najedzeni. Okazało się, że nasz metabolizm jest zaskakująco dobry w radzeniu sobie z nadmiernym ‘dogadzaniem sobie'.
Grzyby zawierają bardzo duże ilości dwóch przeciwutleniaczy, które mogą pomóc zachować zdrowie i spowolnić starzenie się.
Od wieków korzeń imbiru stosowany był jako naturalny środek na różne dolegliwości, takie jak przeziębienia i rozstrój żołądka. Teraz naukowcy z University of Georgia odkryli, że dołączenie imbiru do codziennej diety zmniejsza ból mięśni wywołany ćwiczeniami.
Jak wynika z badań przeprowadzonych przez badaczy ze Szpitala McLean w Belmont w stanie Massachusetts, wiara w Boga może istotnie poprawić wyniki krótkoterminowego leczenia chorób psychicznych.
Picie soku z buraków zwiększa wytrzymałość i pomaga ćwiczyć nawet o 16 proc. dłużej.
Z badania opublikowanego przez Amerykańskie Towarzystwo Psychologiczne wynika, że napięte relacje z rodzicami, rodzeństwem czy dalszą rodziną mogą być bardziej szkodliwe dla zdrowia niż problemy ze współmałżonkiem.
Choroba Alzheimera to neurodegeneracyjne dolegliwość cechujaca się nagromadzaniem się białka beta-amyloidu. Co dokładnie wywołuje ten proces i jaka jest rola tych białek pozostaje przedmiotem badań, które pozwolą opracować skuteczne strategie zapobiegania i leczenia tej formy demencji.
Leki regulujące ciśnienie krwi mogą zapobiegać zawałom serca i udarom - nawet u osób z normalnym poziomem ciśnienia. Takie są wyniki najnowszych badań zaprezentowane podczas jednej z sesji European Society of Cardiology.
Dwie formy witaminy E - gamma i delta-tokoferole - znajdujące się m. in. w oleju sojowym, rzepakowym i kukurydzianym, a także w orzechach, mogą zapobiec rakowi okrężnicy, płuc, piersi i prostaty.
Badacze z Uniwersyteu Yangzhou w Chinach ostrzegają: kiedy korzystasz z publicznej łazienki, noś maskę. Spłukiwanie toalet może uwalniać chmurę aerozolu z wirusami, które potencjalnie można wdychać.