Liczba wyników: 12164
Małżonkowie mają niższe ryzyko demencji niż rozwiedzeni, pozostający w separacji, owdowiali lub osoby od zawsze żyjące w pojedynkę.
Wystarczy jeść orzechy dwa razy w tygodniu, by o kilkanaście procent zmniejszyć ryzyko śmierci z powodu chorób sercowo-naczyniowych.
Brytyjscy i amerykańscy badacze ostrzegają, że zarówno niedostateczna długość snu i jak i „polegiwanie" mogą zwiększać ryzyko zawału.
Nowe badanie z udziałem setek tysięcy ludzi pokazuje, że większe ilości słodkich napojów w diecie oznacza wyższe ryzyko przedwczesnej śmierci. Taki związek dotyczył zarówno produktów z dodatkiem cukru, jak i tych sztucznie dosładzanych.
Twoja okolica ma istotne znaczenie dla zdrowia. Jak się okazuje, dotyczy to nie tylko zanieczyszczeń i poziom zieleni. Im bliżej znajdują się bary fast food, tym trudniejsze może być stosowanie zdrowej diety i większe zagrożenie dla układu sercowo-naczyniowego.
Również bakterie żyjące w naszym organizmie mogą przyczynić się do wystąpienia zawału serca. Niektóre mikroorganizmy mogą mieć udział uczestniczyć w destabilizacji tzw. blaszek wieńcowych, co wywołuje proces prowadzący do zawału serca.
Jak podaje Światowa Organizacja Zdrowia, każdego roku ponad 8 milionów ludzi umiera z powodu używania papierosów. Nowe badania pokazują, co może pomóc w rezygnacji z tego szkodliwego nawyku.
Nie warto przesiadywać w fotelu - im dłużej tak właśnie spędzasz czas, tym bardziej zagrażają ci różne choroby, w tym te przewlekłe, a także przedwczesna śmierć.
Niedawne badania wykazały, że uniknięcie grypy dzięki szczepieniom może złagodzić obciążenie organizmu związane z atakami serca i udarami ciała.
Badania sugerują, że im więcej produktów roślinnych jest w twojej diecie, tym niższe masz ryzyko cukrzycy typu 2.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami