Liczba wyników: 4908
Czasem słońce, czasem deszcz – tym razem nie chodzi o tytuł filmu, ale o jesienną pogodę. Coraz częściej tak właśnie wygląda aura za oknem. Jeśli do tego dodamy duże wahania temperatury w ciągu dnia, możemy uznać sezon na przeziębienia za rozpoczęty. Jak zadbać o siebie, by uniknąć kataru i innych równie nieprzyjemnych dolegliwości?
Witamina C, czyli kwas askorbinowy, jest prawdopodobnie najbardziej znaną witaminą wzmacniającą odporność. Teraz, gdy zaczyna się sezon grypy, warto pamiętać, że pomaga ochronić się przed infekcjami. Poniżej lista produktów o najwyższej zawartości kwasu askorbinowego.
Na targach i bazarach spotkać można pewien owoc. Ma kolor podobny do żurawiny, jednak jego rozmiar jest nico mniejszy, a smak – kwaskowaty. Te tajemnicze czerwone kuleczki to borówka czerwona, inaczej zwana brusznicą.
Siedząc w biurze przez wiele godzin nie zastanawiamy się nad brakiem ruchu, który może skutkować wystąpieniem problemów zdrowotnych. Jedną z bardziej bolesnych i krępujących dolegliwości jest występowanie hemoroidów, które lekarze coraz częściej łączą właśnie z małą aktywnością fizyczną.
Rola psychiki w walce z ciężką chorobą jest bardzo duża. Często może pomóc przezwyciężyć strach, zmobilizować, a wreszcie pomóc wygrać walkę. Trzeba tylko pozytywnie myśleć. O tym jak to zrobić i czy pozytywnego myślenia można się nauczyć, mówi psycholog Iwona Majewska–Opiełka.
Zwiększona ilość przypadków raka przełyku wynika m. in. z braku świadomości tego, co powoduje chorobę i jak można jej zapobiec, mówią eksperci.
Najstarsze w Amsterdamie kobiety pracujące w branży erotycznej, Louise i Martine Fokkens, zamierzają wydać książkę o swoim życiu w dzielnicy Czerwonych Latarni w holenderskiej stolicy. Pozycja ma się ukazać jeszcze we wrześniu.
Rola określonych hormonów w zdrowym starzeniu się i możliwości osiągnięcia długowieczności to temat powszechnie zgłębiany przez gerontologów. Zaburzenia hormonalne mogą prowadzić do rozmaitych chorób lub po prostu kiepskiego samopoczucia i przyspieszenia procesu starzenia się.
Lekarze i dietetycy przy każdej okazji podkreślają znaczenie warzyw i owoców w codziennej diecie. Najnowsze badania dostarczają kolejnych argumentów przemawiających za wzbogaceniem jadłospisu o zielone dodatki. Warzywa o ciemnozielonym kolorze są jednymi z najzdrowszych.
Osoby przestrzegające zdrowej diety powinny nie tylko zwracać uwagę na jakość swoich posiłków, ale także... czynić zadość ochocie na małe co nieco.
Serce w doskonałej formie: ziołowe wsparcie dla układu krążenia