Liczba wyników: 12164
Japońscy uczeni odkryli, że jedzenie grzybów może zmniejszyć ryzyko rozwoju raka prostaty.
Witamina E daje nam wiele korzyści - wśród nich jest zmniejszenie szkód, które sercu wyrządza zawał.
21 września obchodziliśmy Światowy Dzień Choroby Alzheimera. Liczba przypadków choroby lawinowo rośnie.
Chyba każdy z nas to zna - pojawia się głód, a my jesteśmy w sytuacji, w której niemożliwe jest swobodne wybranie składników i spokojne przygotowanie posiłku. W efekcie nierzadko decydujemy się na jakąś przekąskę i to niestety zwykle niezbyt zdrową, np. batoniki z czekoladą czy chipsy. Co najlepiej wówczas zjeść?
Reakcje alergiczne obniżają jakość życia - skutkują nie tylko przykrymi objawami za dnia, ale mogą też zaburzać sen.
Cukier jest wszechobecny, jeśli chodzi o współczesną dietę, tymczasem ma wiele negatywnych konsekwencji dla naszego zdrowia, w tym może osłabić działanie układu odpornościowego.
Samobójstwa to poważny problemem o zasięgu globalnym. Są jedną z dwudziestu głównych przyczyn zgonów na całym świecie - więcej ludzi umiera w ich wyniku niż z powodu malarii, raka piersi wojen, czy morderstw, czytamy w raporcie Światowej Organizacji Zdrowia (World Health Organization, WHO).
Zmaganie się z alergiami zwięszka ryzyko rozwoju astmy.
Im sprawniejsze jest ciało, tym umysł lepiej wypada w testach zdolności myślenia.
Dieta niskotłuszczowa może być wielorako korzystna dla zdrowia kobiet. Takie odżywianie się oznacza niższe ryzyko śmierci z powodu raka piersi, rzadsze zmagania z chorobą wieńcową i spowolnienie rozwoju cukrzycy.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami