Liczba wyników: 12708
Więcej kawy w codziennej diecie to niższe ryzyko przedwczesnej śmierci, mówią hiszpańscy kardiolodzy.
Kobiety po menopauzie, które jedzą produkty bogate w potas, rzadziej mają udary niż ich rówieśniczki serwujące sobie dania z mniejszą ilością tego pierwiastka.
Ludzie z nadwagą skracają swoją długość życia o dwa miesiące na każdy dodatkowy kilogram nadmiernej wagi. Ci zaś, którzy nie przestają się dokształcać, żyją dłużej: za każdy rok spędzony na nauce pozaszkolnej można przydać sobie niemal rok życia.
Stan określany jako głęboka anhedonia, czyli niezdolność do odczuwania przyjemności, jest jednym z wczesnych symptomów demencji. Ma to związek pogorszeniem funkcji istoty szarej w układzie przyjemności mózgu.
Firmy wypuszczające na rynek produkty kosmetyczne powinny zastanowić się na obecnymi reklamami kierowanymi do starszych kobiet - niewiele pań twierdzi, że używa produktów kosmetycznych, aby wyglądać młodziej. Większość wskazuje, że używa ich, aby wyglądać dobrze i czuć się pewnie.
Oglądanie znaczących filmów - tych, które uważamy za wzruszające i głębokie - może sprawić, że poczujemy się lepiej przygotowani do radzenia sobie z życiowymi problemami i będziemy chcieli być lepszymi ludźmi.
Jasne już stało się, że wielu ozdrowieńców - nawet tych, którzy łagodnie przechodzili COVID-19 - nadal boryka się z różnymi problemami zdrowotnymi długo po tym, jak pierwotna infekcja ustąpiła. Medycy Washington University w St. Louis wykazali, że osoby, które przechorowały COVID-19, także te niehospitalizowane, odznaczają się wyższym ryzykiem śmierci w ciągu sześciu miesięcy po diagnozie infekcji.
Aktywność fizyczna daje większe szanse na lepsze zdrowie i zmniejszenie ryzyka przedwczesnej śmierci w przypadku seniorek. Ale nie muszą one codziennie robić 10 tysięcy kroków - najnowsze badania wskazują, że już połowa tej liczby zwiększa szanse na dłuigowieczność.
Już jedna miseczka warzyw bogatych w azotany serwowana codziennie może znacznie zmniejszyć ryzyko chorób serca, mówią uczeni z Edith Cowan University (ECU).
Osoby z cukrzycą są bardziej narażone na rozwój ciężkiego przebiegu COVID-19 w porównaniu do ludzi wolnych od tej choroby. Lekarze chcieli jednak sprawdzić, czy wszyscy diabetycy mieli zwiększone ryzyko poważnej formy COVID-19, czy też w tej grupie da się zidentyfikować określone dodatkowe czynniki ryzyka.