Liczba wyników: 9163
Oglądanie telewizji przez co najmniej trzy godziny dziennie przez osoby po pięćdziesiące oznacza znaczne przyspieszenie rozwoju problemów z pamięcią.
Z biegiem lat i rozwojem badań naukowych cały czas przybywa dowodów na szeroki i bardzo szkodliwy wpływ nadmiernego spożycia soli na zdrowie człowieka. Do długiej listy chorób i powikłań dotychczas kojarzonych z działaniem soli teraz naukowcy dodają kolejne, m.in. otyłość i demencję. Sól w diecie to jednak nie tylko ta widoczna dla oka, którą sami dodajemy do potraw poprzez ich solenie, ale także ta niewidoczna, znajdująca się w gotowych produktach spożywczych, które kupujemy.
Sposób żywienia każdego z nas jest determinowany przez wiele czynników, począwszy od wyniesionych z rodzinnego domu tradycji i zwyczajów, skończywszy na indywidualnych upodobaniach. Dieta może być także zróżnicowana w zależności od naszego stanu zdrowia, aktywności fizycznej, samopoczucia czy nastroju. W ostatnich latach przybywa osób, które deklarują, że chcą jeść zdrowo i odpowiedzialnie. Dlatego coraz częściej wybierają żywność nieprzetworzoną, bez konserwantów i chemicznych dodatków. Blisko 69 proc. Polaków uważa, że odżywia się zdrowo. Chwilowa moda czy trwała zmiana nawyków?
Nadmierna waga jest odpowiedzialna za 4 proc. diagnozowanych co roku nowotworów.
Superfoods działają profilaktycznie i wspomagająco w dietoterapiach. Wiele popularnych produktów spożywczych pomaga zapobiegać różnym schorzeniom i wspomaga ich leczenie. Oto superwłaściwości czosnku, żurawiny, soczewicy, cynamonu i brokułów.
Nawet co piąty Europejczyk cierpi z powodu bólu przewlekłego spowodowanego uszkodzeniem układu nerwowego. Mimo że ból neuropatyczny jest poważnym klinicznym problemem, to naukowcy i lekarze wciąż niewiele wiedzą o mechanizmach jego powstawania, a terapia jest trudna i nie zawsze skuteczna. Zespół badawczy z Instytutu Farmakologii PAN w Krakowie prowadzi projekt, który może przyczynić się do opracowania nowej skutecznej politerapii bólu neuropatycznego.
Jeśli w twojej diecie stałe miejsce mają czosnek i cebula, możesz liczyć na niższe ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, uważają badacze z Uniwersytetu Medycznego w Shenyang.
Salamandra meksykańska (aksolotl meksykański) odznacza się niezwykłymi możliwościami regeneracji, wydaje się, że dotyczy to każdej części ciała tego zwierzęcia. Dlatego uczeni sądzą, że analiza genomu wspomnianego płaza pomoże odkryć mechanizmy, które mogłyby pomóc w walce ze starzeniem się ludzi.
Stres, siedzący tryb życia, niewłaściwa dieta, a także zmiany w organizmie następujące wraz z jego starzeniem się, nadwyrężają kondycję serca. Niestety, tak typowe dla naszych czasów, szybkie tempo życia, w dużym napięciu i nieodłącznym stresie, częsty brak czasu na odpoczynek, może osłabić jego kondycję.
Zatoki nie lubią zmian pogody, chłodu i wilgoci. Dlatego zima i przełom wiosny to najgorszy okres dla osób cierpiących na ich nawracające infekcje. Charakterystyczny ból zatok może mieć jednak zaskakujące źródło – nasze zęby.