Liczba wyników: 12135
Czynniki genetyczne mają wpływ na ryzyko różnych chorób i przekładają sie na poziom szans na długowieczność. Jednakże wydłużenie życia w większej mierze zależy od naszego sposobu funkcjonowania, a nie wyposażenia genetycznego, jakie otrzymaliśmy od rodziców.
Wystarczy dołączyć do codziennych posików 4 do 5 łyżek oliwy z oliwek, by zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę. Najlepsze wyniki osiąga się, jeśli obecność oliwy jest wspomagana innymi elementami zdrowej diety oraz regularną aktywnością fizyczną.
Od jakiegoś czasu wiadomo, że likopen, substancja znajdująca się w pomidorach, ma silne właściwości antyrakowe. Jeśli jednak serwuje się pomidory razem z mięsem, ich przeciwnowotworowe działanie jest osłabione.
Według chińskich badaczy niewielkie ilości alkoholu mogą obniżyć poziom insuliny i zmniejszyć oporność insulinową.
Status ekonomiczny ma przemożny wpływ na nasze codzienne życia, a także stan organizmu. Duńczycy pokazali, że zaburzenia różnych funkcji zwiększają się pod wpływem nie tylko takich czynników, jak sama w sobie obecność chorób, czy genetyka, ale i stan posiadania. Konieczność radzenia sobie z problemami finansowymi w ciągu życia może przyspieszyć nadejście starości.
To głównie styl życia, a nie genetyka, jest odpowiedzalny za przedwcześnie rozwijające się choroby serca.
Japońscy uczeni odkryli, że jedzenie grzybów może zmniejszyć ryzyko rozwoju raka prostaty.
Witamina E daje nam wiele korzyści - wśród nich jest zmniejszenie szkód, które sercu wyrządza zawał.
21 września obchodziliśmy Światowy Dzień Choroby Alzheimera. Liczba przypadków choroby lawinowo rośnie.
Chyba każdy z nas to zna - pojawia się głód, a my jesteśmy w sytuacji, w której niemożliwe jest swobodne wybranie składników i spokojne przygotowanie posiłku. W efekcie nierzadko decydujemy się na jakąś przekąskę i to niestety zwykle niezbyt zdrową, np. batoniki z czekoladą czy chipsy. Co najlepiej wówczas zjeść?
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami