Liczba wyników: 4020
Zapewnienie pracy dla osób starszych znajduje się na czele listy rekomendacji, jaką sporządzili uczestnicy Światowego Forum Gospodarczego (World Economic Forum) wobec ekonomicznych wyzwań związanych ze starzeniem się społeczeństw.
Masz ochotę na ratatouille? Lubisz hiszpańskie tapas i greckie meze? Nie odmawiaj sobie tych przysmaków. Dieta śródziemnomorska polecana jest niemal wszystkim, rekomenduje się ją także chorym na cukrzycę typu 2.
Liczba zgonów z powodu chorób układu krążenia stale rośnie. Polacy niechętnie poddają się restrykcjom żywieniowym, a odsetek osób deklarujących stałą aktywność fizyczną wciąż utrzymuje się na przerażająco niskim poziomie.
Masz już 45 lat, przekroczyłaś 50. rok życia, a może po prostu jesteś kobietą, która z niepokojem spogląda w przyszłość, zastanawiając się, co Cię czeka? Czy menopauza musi budzić lęk i sprawiać, że czujesz się mniej atrakcyjna, pozbawiona seksapilu i radości życia? Pora na złamanie stereotypów. Dziś udowadniamy, że można zapomnieć o męczących dolegliwościach - i rozpocząć nowy etap: z nową energią i ochotą na życie.
Rzecznik prasowy ministerstwa pracy Bożena Diaby oświadczyła, że w resorcie nie toczą się żadne prace nad wydłużeniem wieku przechodzenia na emeryturę. Nie ma takich prac również w planie legislacyjnym ministerstwa.
Zrealizuj punkty z listy poniżej, a „dodasz" do swojego życia w sumie kilkadziesiąt lat! Brzmi zbyt dobrze, by mogło być prawdziwe? Według badań Norwich Union - nie. Ubezpieczyciele przeanalizowali dane i uznali, że już niewielkie zmiany zwyczajów mogą znacznie wydłużyć nasze życie, informuje timesonline.
Osoby owdowiałe lub rozwiedzione znacznie częściej cierpią z powodu różnorodnych chorób niż ci, którzy pozostają w trwałym związku - informują naukowcy z Uniwersytetu w Chicago oraz Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa w Baltimore.
Pod pojęciem samokontroli kryją się zachowania umożliwiające kontrolowanie swojego stanu zdrowia i odpowiednie reakcje na zaobserwowane zmiany. Umiejętność samodzielnego oznaczania glikemii przez pacjentów z cukrzycą oraz trafne interpretowanie wyników stanowią podstawowy warunek poprawy leczenia.
Najczęściej nie kojarzymy sobie złego samopoczucia lub konkretnego schorzenia z pokarmami, które spożywamy na co dzień. Tymczasem jakość tego, co spożywamy ma kluczowe znaczenie dla funkcjonowania całego organizmu, zarówno na poziomie psychicznym jak i fizycznym. Niestety, zwykle reakcja spowodowana pokarmem występuje z pewnym opóźnieniem, np. po kilkunastu lub kilkudziesięciu godzinach i nie jest swoista - to znaczy, nie zawsze tak samo reagujemy na spożycie danego produktu. Stąd też eksperci w dziedzinie odżywiana określają czasem opisywane zjawisko ukrytą nietolerancją pokarmową.
W Polsce na cukrzycę choruje ok. 2 milionów osób. Połowa z nich znajduje się w rejestrach osób z cukrzycą rozpoznaną i leczoną, zaś pozostałe 50% to przypadki cukrzycy nierozpoznanej i nieleczonej. Inaczej rzecz ujmując: 50% diabetyków nie przeprowadza samokontroli, zwiększając tym samym ryzyko powstania powikłań cukrzycy czy też w skrajnych przypadkach zagrożenia życia.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami