Liczba wyników: 4501
Nowe badania wykazały zwiększone ryzyko udaru niedokrwiennego mózgu u kobiet po menopauzie, które jedzą większe ilości produktów z kwasami tłuszczowymi typu trans.
Choć wiele osób usilnie poszukuje sposobów na odchudzanie i walczy otyłością, znacza liczba ludzi zmaga się z odrwotnym problemem - chcą przytyć.
Na temat odchudzania i utrzymania wagi powstało już wiele prac, a uczeni ciągle uważają te zagadnienia za interesujący przedmiot badań. Wszelkie dane wyraża się liczbowo - wskaźnik BMI, ilość spalanych kalorii za pomocą określonej aktywności, długość treningów, etc. Reguły wyznaczania wspomnianych wielkości mają na celu pewne uogólnienie zagadnienia. Nie każda generalizacja jednak okazuje się adekwatna do przedstawienia zagadnienia.
Nowe badania sugerują, że jeśli chce się schudnąć, całkowite odrzucenie słodyczy nie jest rekomendowane. Łasuchy mogą dołączyć do swojego porannego menu ciastka czy cukierki i w ten przyjemny sposób rozpocząć dzień oraz utrzymać smukłą sylwetkę.
Cukier może być tak niebezpieczny jak powszechnie uznane za zagrażające zdrowiu używki, np. alkohol lub tytoń. Jego szkodliwość zasadza się po pierwsze na właściwościach uzależniających, po drugie - na negatywnym oddziaływaniu na organizm. Uczeni doszli do wniosku, że cukier jest na tyle groźny dla zdrowia, że należałoby stworzyć prawo ograniczające jego spożycie.
1 marca nastąpią zmiany na liście leków refundowanych, środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz wyrobów medycznych - informuje Ministrestwo Zdrowia. Na listę trafią między innymi nowe preparaty.
Aż 72 procent kobiet w wieku 25-55 lat miewa z różnych powodów problemy z wydolnością żylną kończyn dolnych. Dolegliwości te częściej występują u starszych badanych. I choć większość Polek orientuje się w przyczynach bólu i cięzkości nóg, tylko jedna piąta z nich sięga po preparaty przeciwdziałające takiemu stanowi.
Zdań na temat czy unikać, czy wręcz przeciwnie, postawić na węglowodany w naszej diecie, jest mnóstwo. Kwestie żywienia są zawsze względne i zależne od sytuacji w jakiej się znajdujemy. Tym samym np. to, co nie zalecane dla tych, którzy nie lubią wysiłku fizycznego - dla aktywnych jest wskazane. O tym, jak zrozumieć węglowodanowy świat i nie wpaść w „słodką pułapkę” mówi specjalista dietetyk Małgorzata Zdrojewska.
Szacuje się że zmęczenie i niewyspanie jest przyczyną połowy wypadków przy pracy i 45 proc. wypadków samochodowych. Mimo to w Polsce bezsenność i inne zaburzenia snu nie są nadal traktowane jako poważny problem medyczny.
Nadziewane dżemem różanym, marmoladą, budyniem... Tradycyjne w kształcie, małe lub z dziurką, drożdżowe, ptysiowe i serowe... dziś statystyczny Polak zje ponad dwa i pół pączka.
Oczekiwana długość życia wzrasta dziś znacznie słabiej niż kilka dekad temu