Liczba wyników: 5445
Nowa aplikacja na smartfony pomoże monitorować wagę ciała i osiągnąć pożądane rezultaty wysiłku odchudzania.
Przy wyższym poziomie promieniowania UVB rozwój choroby jest o 21 procent niższy.
Jedna z ostatnich publikacji Eurostatu - europejskiego urzędu statystycznego - powstała w ramach Europejskiego badania warunków życia ludności (EU-SILC) pozwala na porównanie naszego kraju do innych państw UE pod kątem wieku opuszczania rodzinnego domu przez młode osoby. Okazuje się, że wbrew mitowi samodzielnych i zaradnych Polaków, daleko nam do średniej unijnej pod tym względem.
Można by pomyśleć, że wszelkie problemy związane z cholesterolem pochodzącym z mięsa da się osłabić poprzez wybieranie chudszej wersji artykułów mięsnych, jednakże według uczonych odpowiedzialna może być substancja zwana karnityną.
Migdały mogą poprawić kontrolę poziomu cukru we krwi i eliminować skoki stężenia glukozy po zjedzeniu słodkich produktów, wynika z nowych kanadyjskich badań.
Serwisy wymiany plików powstają coraz liczniej, a internauci czerpią z bogatych zasobów filmowych i muzycznych. Jednak nie wszystkie udostępnione pliki, nawet te płatne, możemy pobrać bez obaw o wejście w konflikt z prawem. Co można zgodnie z prawem ściągnąć, a co wrzucić do sieci?
Warunki życia w Polsce są szkodliwe dla zdrowa i zwiększają ryzyko zachorowania na choroby psychiczne – tak twierdzi 70% dorosłych Polaków biorących udział w badaniu CBOS. Aż 86% ankietowanych odczuwa zdenerwowanie i rozdrażnienie, a 54% objawy depresji. Co wpływa na kondycję psychiczną naszego społeczeństwa?
Elastyczne buty na płaskiej podeszwie zmniejszają obciążenie stawu kolanowego u pacjentów z chorobą zwyrodnieniową stawów, mówią amerykańscy naukowcy.
Dołączenie do swojego jadłospisu produktów z duża zawartością wapnia osłabia prawdopodobieństwo wystąpienia kamieni nerkowych u osób najbardziej zagrożonych tą dolegliwością.
Eksperci alarmują, że dieta zachodnich społeczeństw jest nieadekwatna do naszych potrzeb i sprzyja rozwojowi rozmaitych chorób. Podkreślają, że nie jemy dostatecznie dużej ilości warzyw i owoców i apelują o lepszą edukację dietetyczną. Tymczasem to nie tylko niskie kompetencje co do sposobu odżywiania się mają wpływ na taki status quo - polecane produkty często są po prostu zbyt drogie.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami