Liczba wyników: 12904
Niskie temperatury w otoczeniu mają przełożenie na wyższy poziom witaminy A u ludzi i myszy. Pomaga to przekształcić „złą" białą tkankę tłuszczową w „dobrą" tkankę brązową, która pobudza spalanie tłuszczu i wytwarzanie ciepła w organizmie. Tej przemianie rodzaju tłuszczu zwykle towarzyszy zwiększone zużycie energii i dlatego może być obiecującym podejściem do opracowywania nowych leków na otyłość.
Jak wynika z nowych badań opublikowanych w czasopiśmie "Eating and Weight Disorders", osoby z zaburzeniami odżywiania 12 razy częściej koncentrują się na dostrzegalnych wadach ich wyglądu fizycznego niż osoby bez zaburzeń związanych z jedzeniem.
Być może oksytocyna, czyli tzw. "hormon miłości i przywiązania", pomoże w walce z koronawirusem.
Od jakiegoś czasu sprawdzany jest pogląd, że wczesne chodzenie spać i wczesne wstawanie pomaga zachować zdrowie fizyczne i psychiczne. Teraz ustalono, że że taki sposób funkcjonowania może pomóc diabetykom.
Trudna menopauza może oznaczać problemy z sercem w poźniejszych latach.
Z raportu opublikowanego w internetowym czasopiśmie PLoS ONE wynika, że prawdopodobieństwo wystąpienia poważnego epizodu depresyjnego jest ponad dwukrotnie większe w przypadku osób pracujących ponad 11 godzin dziennie w porównaniu z osobami pracującymi siedem do ośmiu godzin na dobę.
Szybkość chodzenia 45-latków, a zwłaszcza najszybsza prędkość, z jaką spacerują, może stanowić marker starzenia się mózgu i calego organizmu.
Jedna na cztery osoby deklarowała zmiany w poziomie w spożyciu alkoholu niemal natychmiast po ogłoszeniu konieczności pozostawania w domu z powodu pandemii koronawirusa, mówią uczeni z Washington State University.
Ryby powinny być stałym elementem naszej diety. Są bogatym źródeł wysokiej jakości łatwo przyswajalnego białka, minerałów i witamin. Jednak surowe, wędzone i peklowane produkty rybne nierzadko zawierają zarazki chorobotwórcze, zwłaszcza listerię.
SARS-CoV-2, wirus wywołujący Covid-19, może łagodzić ból - wynika z nowego badania uczonych z University of Arizona Health Sciences. To może wyjaśniać niesłabnące rozprzestrzenianie się Covid-19.