Liczba wyników: 12280
Chociaż dystans społeczny ma kluczowe znaczenie dla powstrzymania rozprzestrzeniania się COVID-19, izolacja i towarzysząca jej samotność mogą być bardzo szkodliwe dla osób starszych. Nowe badanie przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Bar-Ilan i Uniwersytetu w Hajfie powiązało samotność towarzyszącą kwarantannie wywoływanej COVID-19 z silniejszymi objawami lęku, depresji i traumy u osób starszych.
Demencja rozwija się o około 7 lat wcześniej u osób z nieswoistym zapaleniem jelit.
Preparaty ziołowe mogą stanowić alternatywę dla hormonalnej terapii zastępczej (HTZ) w leczeniu objawów pomenopauzalnych, czytamy w The Obstetrician and Gynaecologist.
Badanie przeprowadzone przez Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health wykazało, że naturalny spadek czynności płuc był wolniejszy wśród byłych palaczy stosujących dietę bogatą w pomidory i owoce, zwłaszcza jabłka. Jak się wydaje, niektóre składniki tych produktów mogą pomóc naprawić uszkodzenia płuc spowodowane paleniem papierosów.
Zioło stosowane w medycynie tradycyjnej w krajach Bliskiego Wschodu może pomóc w walce z rakiem trzustki, który jest jednym z najtrudniejszych nowotworów do leczenia. Naukowcy z Uniwersytetu Thomasa Jeffersona w Filadelfii odkryli, że tymochinon, ekstrakt z nasion czarnuszki siewnej (Nigella sativa), blokuje wzrost komórek raka trzustki i usprawnia proces zaprogramowanej śmierci komórek nowotworowych.
Powtarzające się negatywne myślenie ma związek z późniejszym osłabieniem funkcji poznawczych, a także odkładaniem się szkodliwych białek związanych z chorobą Alzheimera.
Osoby, które stosowały dietę bogatą w czerwone i przetworzone mięso, smażone jedzenie, produkty z rafinowanych ziaren i wysokotłuszczowe produkty mleczne, były trzy razy bardziej narażone na chorobę oczu, która uszkadza siatkówkę i wpływa na centralne widzenie
Covid-19 może wywoływać szereg zaburzeń psychiatrycznych i neurologicznych, w tym udar mózgu, psychozę i zespół przypominający demencję.
Leki powszechnie przepisywane w leczeniu nadciśnienia mogą również zmniejszać ryzyko raka jelita grubego.
Sezon na jagody trwa (podobno nie brakuje ich w tym roku), na borówki niedługo się zacznie - a warto jeść te owoce, bo mają silne działania przeciwutleniające i pomagają zdrowo się starzeć.
Serce w doskonałej formie: ziołowe wsparcie dla układu krążenia