Liczba wyników: 13644
Jeśli masz dobry powód, aby wstać rano z łóżka, lepiej sypiasz w nocy, masz niższy bezdech senny i mniej zagraża ci zespół niespokojnych nóg, mówią uczeni z Rush University Medical Center.
Zachowanie dobrego poziomu aktywności fizycznej lub zwiększanie jej w średnim i starszym wieku wiąże się z niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci, niezależnie od wcześniejszej ilości ćwiczeń lub obecności różnych chorób.
Metabolit wytwarzany po zjedzeniu soi może - z pomocą odpowiednich bakterii - zmniejszyć główny czynnik ryzyka demencji.
Bogate we flawanole składniki diety - na przykład herbata, jabłka czy owoce jagodowe - pozwalają na obniżenie ciśnienia krwi.
Lęk, gniew, rozpacz, to naturalne emocje w stresujących chwilach. W warunkach pandemii jeszcze dodatkowo mogą być nasilone. Stąd uczeni radzą, jak lepiej można je regulować, by nie zniszczyć swojego zdrowia - nie tylko emocjonalnego, ale też fizycznego.
Pochodna witaminy A, tj. kwas retinowy znajdujący się w dużych ilościach w słodkich ziemniakach i marchwi, pomaga przywrócić komórki przedrakowe z powrotem do formy normalnych, zdrowych komórek piersi.
Uczucie smutku może zmienić poziom substancji związanych ze stresem i zwiększyć poziom stanów zapalnych, co z kolei oznacza zwiększone ryzyko wystąpienia chorób serca, udaru mózgu i zespołu metabolicznego.
Terapia hormonalna stosowana w okresie menopauzy wiąże się z mniejszą liczbą zmarszczek i mniejszą sztywnością skóry u kobiet po menopauzie, mówią uczeni z Yale School of Medicine.
Seniorzy z ciężką apatią czy też brakiem zainteresowania zwykłymi czynnościami mogą mieć wyższe ryzyko rozwoju demencji niż pozostali.
Picie słodzonych napojów, szczególnie napojów dietetycznych, wiąże się ze zwiększonym ryzykiem depresji u ludzi dorosłych, tymczasem picie kawy miało związek z nieco zmniejszonymz zagrożeniem tą chorobą.