Liczba wyników: 12376
Łagodne pasywne rozciąganie wykonywane regularnie przez 12 tygodni pomaga poprawić przepływ krwi, ułatwiając rozszerzanie się tętnic i zmniejszając ich sztywność.
Posiadanie wadliwego genu związanego z demencją podwaja ryzyko rozwoju ciężkiej formy COVID-19, wynika z nowych badań.
Od lat osobom, u których zdiagnozowano rodzinną hipercholesterolemię (nadmiar cholesterolu), zalecano, by zminimalizowały ilość tłuszczów nasyconych w diecie, by w ten sposób obniżyć poziom cholesterolu i zmniejszyć ryzyko chorób serca. Nowe badanie jednak nie potwierdza takich rekomendacji.
Kawa zawiera wiele prozdrowotnie działających związków i badania pokazały, że może pomóc w ochronie przed wieloma chorobami, w tym przed demencją, cukrzycą, czy różnymi nowotworami. Czy jednak picie kawy przed śniadaniem jest dobrym pomysłem?
Osoby, które piją herbatę przynajmniej trzy razy w tygodniu, mogą liczyć na dłuższe i zdrowsze życie, wynika z badań opublikowanych w European Journal of Preventive Cardiology.
Siedmioro na dziesięcioro respondentów obawia się, że zły stan zdrowia ograniczy ich doświadczenia życiowe. Badanie dorosłych amerykańskich American Heart Association i sprawdza, jaką rolę odgrywa COVID-19 w prowadzeniu pełnego, swobodnego życia.
Kolejne badania pokazują nowe korelacje między dietą śródziemnomorską i zdrowym starzeniem się.
Znaczna ilość cukru w diecie wiąże się z większym nagromadzeniem tłuszczu wokół serca i brzucha, co jest ryzykowne dla zdrowia.
Otyłość wiąże się z wyższym ryzykiem demencji do 15 lat później. Kontrola masy ciała może więc odgrywać istotną rolę w zmniejszaniu ryzyka otępienia.
Starsze kobiety wydają się bardziej podatne na depresję i częściej długo się z nią zmagają.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami