Liczba wyników: 8992
Kuchnia polska ma smak słony, a typowe polskie potrawy to bigos, żurek i kotlety schabowe – pokazują wyniki badania „Jak Polacy postrzegają kuchnię polską?” przeprowadzonego przez Kantar TNS na potrzeby programu Polskie Skarby Kulinarne.
Jeśli często jesz czerwone, przetworzone mięso, narażasz swoją wątrobę na poważną chorobę. Częste jedzenie czerwonego przetworzonego mięsa ma związek z niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby.
Już wiadomo, że długie godziny spędzone w pozycji siedzącej osłabiają ciało - zagrażają sylwetce, sprzyjają nadmiarowi cholesterolu, wywołują problemy z układem sercowo-naczyniowym. Teraz należy ogłosić kolejny powód do prowadzenia bardziej aktywnego trybu życia i unikania przesiadywania na kanapie czy w fotelu - taki sposób spędzania czasu zmniejszy ci mózg...
Kiedy dni stają się dłuższe i cieplejsze zaczynamy raptownie zmieniać naszą garderobę na lżejszą, nawet wtedy, gdy pogoda pozostaje zmienna i często słoneczny poranek zamienia się w zimne popołudnie. Jest to czas, kiedy jesteśmy najbardziej narażeni na przeziębienia, które często zmuszają nas do pozostania przez kilka dni w domu i zastosowania kuracji antybiotykowej. Bywa, że antybiotyk jest jedynym ratunkiem. Niestety naraża nas na skutki uboczne związane z jego stosowaniem. Jak może wpłynąć na zdrowie naszej jamy ustnej?
"Zimna wojna" Pawła Pawlikowskiego powalczy o Złotą Palmę 71. festiwalu filmowego w Cannes.
Inspekcja Handlowa sprawdziła 330 partii ubrań dla dzieci. Kontrolerzy zakwestionowali ponad 38 proc. odzieży. Powodem były głównie za długie sznurki, które mogły zagrażać życiu lub zdrowiu dzieci.
Jeśli jesteś kobietą i do tego w okresie menopauzalnym, po 60. roku życia, na dodatek palisz i stronisz od aktywności fizycznej, z pewnością jesteś w grupie ryzyka zachorowania na osteoporozę. Schorzenie to, nazywane cichym złodziejem kości, pojawia się w życiu często niespodziewanie – nie daje konkretnych wcześniejszych objawów, a chorzy dowiadują się o nim dopiero w momencie złamania, które świadczy już o zaawansowaniu choroby.
Wiosna to czas, kiedy jesteśmy najbardziej narażeni na przeziębienia, które często zmuszają nas do pozostania przez kilka dni w domu i zastosowania kuracji antybiotykowej. Bywa, że antybiotyk jest jedynym ratunkiem. Niestety naraża nas na skutki uboczne związane z jego stosowaniem. Jak może wpłynąć na zdrowie naszej jamy ustnej?
Trzeba się wysypiać, by uniknąć choroby Alzheimera. Niedobory snu mają związek z rozwojem demencji.
Osoby cierpiące na nietolerancję laktozy doskonale wiedzą, jak ich organizm reaguje na nabiał. Najczęściej wybieranym sposobem walki z tym problemem jest zmiana diety i rezygnacja z mleka, jogurtów czy serków. Niestety, takie kroki mogą skutkować groźnymi niedoborami wapnia. Alternatywą pozostają więc produkty mleczne bez laktozy, ale skąd wiadomo, które wybierać?
Serce w doskonałej formie: ziołowe wsparcie dla układu krążenia