Liczba wyników: 542
Święta to cudowny czas, ale niekoniecznie dla naszego żołądka. Smażone ryby, majonez, śmietana, słodkie ciasta - to dla niego spore obciążenie. Tymczasem wystarczy pamiętać o kilku wskazówkach, by uniknąć bólu brzucha i móc w pełni cieszyć się świąteczną atmosferą.
Zrezygnować z tradycyjnych przysmaków czy na kilka dni zapomnieć o diecie? Jak przetrwać Święta i nie przytyć podpowiada dietetyk.
Jesienna aura nie sprzyja optymistycznemu myśleniu, niedostatek słońca, a w konsekwencji również witaminy D, powoduje spadek energii. Natomiast deszcze i chłodne dni sprzyjają przeziębieniom. Najbliższe miesiące nie będą dla nas łatwe. Nadeszła więc pora, by aktywnie zadbać o siebie i swoje zdrowie.
Z kuchnią związane są spore wydatki obejmujące m.in. zakup, przechowywanie oraz przygotowywanie jedzenia. Dlatego wdrożenie planu domowego oszczędzania warto zacząć właśnie od tego miejsca. Nie oznacza to bynajmniej, że musimy rozpocząć głodówkę. Można ograniczyć wydatki nie rezygnując z komfortowego życia. Wystarczy zastosować się do kilku prostych zasad, by zatrzymać część oszczędności uciekających przez kuchenne drzwi.
Stan zapalny jest normalnym elementem funkcjonowania układu odpornościowego: to odpowiedź organizmu na infekcje lub urazy. Ale nieuzasadnione zapalenie może doprowadzić do poważnych problemów zdrowotnych.
Początek jesieni to najlepszy sezon na podstawowy składnik tradycyjnej kuchni polskiej – grzyby. Oprócz wspaniałego aromatu i smaku mają w sobie liczne właściwości odżywcze, a nawet antynowotworowe. Dlaczego jeszcze warto je jeść?
Liczba, jakość, częstotliwość i forma spożywanych posiłków oraz odpowiednie nawyki żywieniowe to proste elementy codziennej profilaktyki nowotworów układu moczowo – płciowego.
Niespełna 21 proc. osób po 45 roku życia je warzywa i owoce kilka razy dziennie. Jak wynika z badań przeprowadzonych przez agencję Inquiry na potrzeby ogólnopolskiej kampanii „Pora ma pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców” jeszcze rzadziej sięgają po nie osoby młode. Jedynie 13 proc. z nich je warzywa i owoce kilka razy dziennie.
Gotowane, w formie jajecznicy czy sadzone - bogate w cholesterol żółtka jaj mogą usztywniać tętnice w takim samym stopniu, jak czyni to palenie papierosów - uważa kanadyjski naukowiec. Ludzie doświadczający zwiększonego ryzyka choroby naczyniowej, nie powinni jeść żółtek, twierdzi dr David Spence, profesor neurologii na Uniwersytecie Zachodniego Ontario w Kanadzie.
Zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia około 55% energii w zdrowej, prawidłowo zbilansowanej diecie powinno pochodzić z węglowodanów złożonych. Ich głównym źródłem są produkty zbożowe. W przypadku osoby dorosłej wskazane jest spożywanie co najmniej trzech do pięciu porcji pełnego ziarna dziennie.