Liczba wyników: 940
Z danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że w ciągu ostatnich lat spada spożycie pieczywa w Polsce. W przeliczeniu na osobę spożywamy go średnio 45 kilogramów rocznie, dla porównania w 1980 roku przeciętny Polak spożywał aż 100 kilogramów pieczywa w ciągu roku. Skąd taka zmiana w zachowaniach konsumentów? Czy kiedyś pieczywo rzeczywiście było lepszej jakości? Jak zmieniły się metody produkcji chleba na przestrzeni lat? Jakiego pieczywa szuka dzisiejszy konsument?
Jesień może być piękna, ciepła i słoneczna, albo mroźna, z deszczem i roztopionym śniegiem. Kiedy rano wychodzisz z domu jest przymrozek, a kiedy wracasz, temperatura sięga kilkunastu stopni i świeci słońce. Niezależnie od tego, jaka akurat aura panuje za oknem – o jednym nie powinnaś zapominać – o właściwej pielęgnacji. Przygotowaliśmy 10 ważnych wskazówek, jak właściwie zadbać o skórę jesienią.
Rzadko zastanawiamy się, jaki kosmetyk będzie najlepszy dla naszej skóry w przypadku dłuższych kąpieli. Często kierujemy się jego wyglądem (kuszące, solankowe „babeczki”) lub stawiamy na przypadkowy wybór produktów akurat dostępnych w pobliskiej drogerii. Warto jednak bliżej przyjrzeć się produktom przeznaczonym do stosowania w wannie, gdyż wiele z nich może wysuszać skórę. Z kolei właściwie dobrane i dopasowane do jej potrzeb sprawią, że nabierze zdrowego i pięknego wyglądu.
Pogoda nas nie rozpieszcza i naprawdę łatwo jest się przeziębić. Wystarczy jednak kilka prostych działań, by poprawić odporność i móc liczyć na przebycie sezonu bez chorób.
Badania dowodzą, że niedobór witaminy B12 dotyczy kilkunastu procent ludzi, a u kilkadziesięciu procent jej poziom jest na granicy niedoborów. Tymczasem niedostatki tej witaminy są bardzo groźne dla zdrowia.
Ponad 65% Polek nie wie, że osteoporoza postępuje zupełnie bezobjawowo. Tymczasem to schorzenie przez wiele lat może bezboleśnie osłabiać tkankę kostną i ujawnić się dopiero w formie niebezpiecznego złamania. Co jeszcze warto wiedzieć na temat „cichego złodzieja kości”? Czy można się przed nim zabezpieczyć? W ramach programu „Profilaktyka osteoporozy” wyjaśniamy to wraz z ekspertem, reumatologiem, dr n. med. Marią Rell-Bakalarską.
Warzywa i owoce zawierają cenne składniki pokarmowe: witaminy, minerały, antyoksydanty oraz błonnik. Organizm nie potrafi magazynować niektórych z tych substancji, dlatego dla dobrego ich wykorzystania powinniśmy spożywać niewielkie ilości warzyw i owoców wielokrotnie w ciągu dnia. Ważna jest także ich różnorodność i odpowiednie proporcje. I choć Polacy coraz częściej włączają te produkty do swojego menu, to wciąż jednak są to niewystarczające ilości.
Przeciwutleniacze są nam potrzebne, by organizm mógł normalnie funkcjonować, uchronić się przed rozmaitymi chorobami i wolniej się starzeć. Możemy zwiększyć ich ilość dzięki odpowiedniej diecie. Okazuje się jednak, że wysiłki te mogą mieć ograniczony efekt, jeśli wraz z przciwutleniaczami spożywa się mleko.
Uderzenia gorąca, zmiany nastroju, problemy intymne - to nie jedyne, z czym muszą zmagać się kobiety w okresie menopauzy. Zachodzące w tym czasie zmiany hormonalne mogą mieć także wpływ na zdrowie zębów i dziąseł. Na jakie problemy w jamie ustnej trzeba się przygotować i jak złagodzić dolegliwości?
Dobry sen jest niezbywalny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nie da się bez niego normalnie żyć - jeśli się nie wysypiasz, szwankuje ci mózg, serce, żołądek, etc. Sprawdź, jak można zadbać o dobry odpoczynek - lepiej się dzięki niemu poczujesz, i fizycznie, i psychicznie.