Liczba wyników: 1032
Otyłość, niedawno wpisana na oficjalną listę chorób American Medical Association, dotyka wiele osób w krajach wysoko rozwiniętych i stanowi jedną z najczęściej spotykanych chorób cywilizacyjnych. Niestety, w dalszym ciągu nie jest postrzegana w ten sposób przez samych chorych, ich otoczenie a nawet przez lekarzy.
Przyczyny Czynniki ryzyka Objawy i diagnoza Leczenie Profilaktyka
Twoje nawyki związane z jedzeniem mają wpływ na wagę. I nie chodzi jedynie o rodzaj posiłków, ale o pory ich jedzenia, czy inne przyzwyczajenia. Być może nieświadomie sabotujesz wysiłki utraty wadze, sprawdź, co może mieć na to wpływ.
Jeśi chcesz schudnąć, nie musisz wyrzucać ze swojego jadłospisu makaronu. Usunięcie tego produktu z diety nie sprawi, że łatwiej będzie ci zrzucić wagę.
Wiek może wpływać na zegar dobowy u ssaków, tak, że zmienia się reakcja na działanie światła, to z kolei powoduje zaburzenia schematu snu i osłabia dobre samopoczucie.
Wiesz, co się dzieje z tłuszczem, gdy chudniesz? Jego znacznej większości pozbywamy się przez płuca.
Sklepowe półki uginają się od gazowanych i niegazowanych napojów. Znaczna większość zawiera duże ilości cukru, a on jest uzależniający i im częściej sięgamy po te produkty, tym większą mamy na nie ochotę. Tymczasem poprzez picie tych napojów możemy wyrządzić sobie krzywdę - rzecz dotyczy nie tylko naszej sylwetki, ale i zdrowia. Ludzie, którzy sięgają po wspomniane napoje, mają o wiele większe ryzyko śmierci z powodu chorób serca.
Nadmierna waga wiąże się ze zmianami co do możliwości odczuwania smaku. Z badań na myszach wynika, że otyłość oznacza istotne zmniejszenie ilości kubków smakowych na języku.
Warto zadbać o obfite, bogate śniadanie, dzięki niemu można zmniejszyć wagę i ograniczyć zapotrzebowanie na insulinę w organizmie, szczególnie u ludzi z cukrzycą typu 2 i otyłością,
Podobno miłość sprawia, że rozkwitamy. Najwyraźniej jest to prawdą w odniesieniu do naszej figury - zwykle bowiem staje się ona wówczas bardziej okazała.
Nowe badania wykazały związek między zmęczeniem w ciągu dnia a gromadzeniem się w mózgu białek, które mają związek z rozwojem choroby Alzheimera.
Polifenole, związki znajdujące się w jagodach i borówkach w znacznej ilości, wykazują działanie zapobiegawcze i lecznicze przy zespole metabolicznym.