Liczba wyników: 3253
Długotrwała obecność barwnika spożywczego Allura Red w diecie może być wyzwalaczem nieswoistego zapalenia jelit (inflammatory bowel diseases, IBD), choroby Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejącego zapalenia jelita grubego, ostrzegają eksperci z McMaster University.
Już wykazano, że zwierzeta mogą żyć dłużej dzięki ograniczeniu kaloryczności diety, w tym zmniejszeniu ilości cukru w diecie. Teraz badacze z Uniwersytetu w Montrealu odkryli, że zdolność komórek do wyczuwania obecności cukru ma tu istotne zanaczenie.
Lekarze mówią, że duża ilość soli w diecie często skutkuje nadciśnieniem, które prowadzi do chorób serca. Nowe badanie wykazało jednak, że zbyt niska dawka soli też jest groźna dla serca.
Europejski zespół naukowców odkrył, że osoby dotknięte swoistą postacią dziedzicznego ubytku słuchu są wrażliwsze na drgania o niższej częstotliwości. Odkrycia, zaprezentowane w czasopiśmie Nature Neuroscience, pogłębiają wiedzę na temat powiązania ubytku słuchu z wrażliwością na dotyk. Aby umożliwić "odczuwanie", muszą zostać wyregulowane wyspecjalizowane komórki skóry.
Wątroba jest jednym z najważniejszych organów w organizmie człowieka. Odpowiedzialna jest za ponad 500 funkcji, a jej prawidłowe działanie wpływa pozytywnie na inne narządy wewnętrzne. W przypadku, gdy jest nieodpowiednio „traktowana”, może ulec uszkodzeniu i nie spełniać swoich funkcji. Podstawowym budulcem błon otaczających komórki wątroby są fosfolipidy, które stanowią blisko 65% jej składu.
W Ministerstwie Zdrowia odbyła się uroczystość wręczenia odznak „Zasłużonego Dawcy Przeszczepu”. Minister zdrowia Marian Zembala uhonorował w ten sposób osoby, które zdecydowały się oddać do przeszczepienia swoje narządy, komórki lub tkanki. Odznaki wręczyła w jego imieniu wiceminister Anna Łukasik, która podziękowała dawcom i złożyła im serdeczne życzenia zdrowia i pomyślności.
Wraz ze wzrostem wskaźników otyłości na całym świecie i nadmiarem cukru w diecie uważanym za bezpośredni czynnik tego problemu, trwają poszukiwania metod leczenia, które odwróciłyby ten trend. Oto, co ustalili pracownicy Queensland University of Technology.
Pełen przysmaków stół wielkanocny to prawdziwy test dla wszystkich zrzucających kilogramy. Żelazna konsekwencja, konieczna przy każdej diecie, przynajmniej dwa razy do roku wystawiana jest na ciężką próbę. Co zrobić, aby jeden dzień świątecznego obżarstwa nie zniweczył miesięcznego wysiłku?
Niedostateczna ilość błonnika, owoców i warzyw, a także nikłe dawki zdrowych tłuszczów w diecie oznaczają ryzyko problemów z sercem. W Europie wyniku chorób sercowo-naczyniowych co roku umiera ponad 4 miliony ludzi.
Jeśli krwawią ci dziąsła, przede wszystkim upewnij się, że szczotkujesz i nitkujesz zęby dwa razy dziennie, bo może być to oznaką zapalenia dziąseł. Nowe badanie przeprowadzone na Uniwersytecie w Waszyngtonie sugeruje, że w takiej sytuacji warto też sprawdzić poziom witaminy C w diecie.
Atopowe zapalenie skóry wiąże się z wieloma innymi dolegliwościami