Liczba wyników: 7794
Badania przeprowadzone przez psychologów pokazały, że młodzi ludzie rzadziej dyskryminują innych ze względu na wiek, gdy zawierają przyjaźnie ze starszymi.
Wiadomo, że naturalne obszary wspomagają zdrowienie fizyczne, psychiczne i duchowe. Ludzie mogą zyskać różne korzyści zdrowotne, spędzając czas na zewnątrz. Teraz badania przeprowadzone przez na University of Minnesota pokazują, że zielone i „niebieskie" przestrzenie (z bieżącą lub stojącą wodą) są szczególnie korzystne dla zdrowego starzenia się.
Złamanie to zawsze bardzo poważny uraz, który wymaga odpowiedniego leczenia i rehabilitacji. W przypadku urazów biodra, powrót do sprawności jest dłuższy i wymagający wielu ćwiczeń, jednak osoby w starszym wieku, które go doświadczą, mają mniejsze szanse na samodzielne chodzenie niż osoby młodsze.
Holenderski rząd rozważa wprowadzenie ustawy, która umożliwiałaby ludziom starszym poddanie się „asystowanemu samobójstwu" także wtedy, gdy nie są terminalnie chorzy, ale uznają, że ich życie jest „kompletne".
Zawiązane w styczniu 2016 r., unijne Porozumienie w Sprawie Zmian Demograficznych ma stworzyć środowiska, które wspomagają aktywne starzenie się w dobrym zdrowiu poprzez wymianę najlepszych praktyk. Projekt AFE-INNOVNET, którego celem było zawiązanie tego Porozumienia, zgromadził 29 partnerów z 18 krajów.
Odczuwanie niepokoju to obecnie niemal signum temporis, w przypadku ludzi w starszym wieku może być nie tylko wynikiem określonej osobowości czy życiowych problemów, ale wczesnym wskaźnikiem choroby Alzheimera.
W niedzielę 11 stycznia odbył się 23 już finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Pieniądze zbierano na sprzęt potrzebny na oddziałach pediatrycznych i onkologicznych oraz poprawę opieki nad pacjentami geriatrycznymi.
Dieta bogata w białka zwierzęce może zapobiec osłabieniu fizycznemu i psychicznemu w starszym wieku, mówią japońscy naukowcy.
Starsi mężczyźni, którzy mają niski poziom witaminy B12, cechują się wyższym ryzykiem wystąpienia złamań .
Starsze kobiety, które jedzą duże ilości tłuszczu zawartego w smażonych potrawach i wypiekach, narażone są na większe ryzyko udaru mózgu niż panie, które stosują dietę niskotłuszczową.