Liczba wyników: 1465
Codzienne jedzenie borówek czy jagód pozwala zachowac zdrowe serce.
Podstawą właściwego odżywiania jest równowaga, umiar i rozsądek w doborze składników codziennych posiłków. Od tego jak jemy zależy nasze samopoczucie, stan naszego organizmu, to czy jesteśmy odporni na choroby. Istotnym składnikiem codziennej diety jest tłuszcz, który spełnia ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu.
Pacjenci z niewydolnością serca powinni stosować dietę bogatą w błonnik. Jak wynika z badań, zdrowe jelita mogą zmniejszyć ryzyko śmierci lub konieczność przeszczepu serca.
Przewlekłe infekcje jamy ustnej są czynnikami ryzyka zarówno choroby wieńcowej, jak i udaru niedokrwiennego.
W kuchni istnieją sprawdzone połączenia kulinarne, które, choć wydawałyby się nieoczywiste i zaskakujące, po prostu świetnie ze sobą współgrają. Co powiesz na kombinację kawy i czosnku albo kawioru z białą czekoladą? Choć brzmi to nietypowo, wynik takiego eksperymentu może pozytywnie zaskoczyć. By przekonać się, co spaja składniki, które pozornie przecież tak wiele dzieli, warto przyjrzeć się zjawisku tzw. foodpairingu.
Intensywne tempo, narażenie na nadmierny stres i przemęczenie to codzienność wielu kobiet. Zbyt szybka prędkość życia skutkuje tym, że nie zwracamy uwagi na to czy przebywamy w zanieczyszczonym środowisku i narażamy skórę i organizm na niekorzystne czynniki zewnętrzne. Nieświadomie nasza skóra toczy nieustanną walkę z wolnymi rodnikami. Jak możemy jej pomóc?
Choroby serca to najczęstsza przyczyna śmierci na całym świecie. Ponad jedna trzecia wszystkich zgonów jest nimi spowodowana. Tymczasem znacznej części tych dolegliwości można by zapobiec dzięki odpowiedniemu stylowi życia.
Żyjemy w coraz większym pośpiechu, często jemy poza domem, ale jednocześnie chcemy odżywiać się zdrowo i dostarczać organizmowi cennych składników odżywczych. Po jakie przekąski sięgamy w ciągu aktywnego dnia i jak radzimy sobie z nagłym atakiem głodu? Często nie wybieramy najlepszych możliwości, wręcz przeciwnie sięgamy po niezdrowe przekąski, które znajdą się w zasięgu naszego wzroku. Jak skutecznie poradzić sobie z tym problemem?
Tłuste potrawy (25 proc.), nieregularne i zbyt obfite posiłki (23 proc.) oraz ostre przyprawy (22 proc.) są wskazywane jako najczęsciej występujące przyczyny zgagi. 41 proc. Polaków uważa, że najlepszym sposobem zapobiegania i walki ze zgagą jest zmodyfikowanie diety.
Powikłania cukrzycy są groźne, dlatego należy wykonywać badania krwi, które oceniają gospodarkę węglowodanową. Zalecane są one nie tylko w celu wczesnego wykrycia choroby lub stanów ją poprzedzających i wdrożenia leczenia. Powinny wykonywać je także osoby zdrowe, aby w porę rozpocząć profilaktykę i uniknąć rozwoju cukrzycy. Badania krwi pomogą rozpoznać także stłuszczenie wątroby - inną chorobę cywilizacyjną pociągającą za sobą groźne dla zdrowia skutki.