Liczba wyników: 5406
Jak wynika z danych Głównego Inspektoratu Pracy liczba pracowników, którzy nie otrzymują wynagrodzenia za pracę jest obecnie dwukrotnie większa, niż w roku ubiegłym. Wyniki przeprowadzonej w tym zakresie kontroli przedstawił na konferencji prasowej, która odbyła się 14 lipca Tadeusz J. Zając, główny inspektor pracy.
Nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, zawał serca to schorzenia, które często towarzyszą osobom dojrzałym. O serce należy dbać w każdym wieku, ale trzeba pamiętać, że wiele zależy od tego, co jemy. Jak za pomocą diety uchronić się przed chorobami serca i przedłużyć sobie życie, podpowiada Agnieszka Piskała Starszy Specjalista ds. Żywienia Nestlé Polska S.A. oraz koordynatorka III edycji projektu Natalia Honorata Witalna.
11 stycznia w hotelu Holliday Inn odbyło się podsumowanie trwającej od października kampanii „Nie musi boleć”. Spotkanie poprowadziły Agnieszka Rosłoniak i Marzanna Graff - Oszczepalińska, a wzięli w nim udział znani specjaliści w dziedzinie leczenia bólu: dr Małgorzata Malec – Milewska, prof. Jerzy Wordliczek i prof. Leon Drobnik. Przedstawili oni najnowsze zalecenia na temat uśmierzania bólu pooperacyjnego, a swoimi doświadczeniami dotyczącymi bólu podzielili się z zebranymi znani artyści i dziennikarze, m. in. Anna Prus i Damian Aleksander.
Czy William Szekspir miał rację, kiedy powiedział: „Lepiej kochać i stracić miłość niż nigdy nie kochać w ogóle"? Uczeni z Michigan State University postanowili ilościowo określić poczucie szczęścia osób będących w związku małżeńskim, byłych małżonków i osób samotnych pod koniec ich życia. Chcieli sprawdzić, na ile miłość i małżeństwo wpłynęły na ogólne samopoczucie.
To święto z kategorii nietypowych – 16 stycznia przypada „Dzień Pikantnych Potraw”. To dobra okazja, aby bliżej przyjrzeć się naszym upodobaniom smakowym, zwłaszcza jeśli lubimy jeść „na ostro”. O tym, jakie konsekwencje dla naszego zdrowia płyną ze spożywania ostrych przypraw opowiada Agnieszka Piskała specjalistka ds. żywienia w programie edukacyjnym „Żyj smacznie i zdrowo”.
Wprowadzanie projektu "Solidarność pokoleń 50+" opóźnia się, tymczasem Polska jest daleko w tyle za wieloma krajami UE pod względem liczby zatrudnienia osób w wieku 50+. Dane zgromadzone przez Ipsos w czerwcu 2007 roku informują, że w urzędach pracy zarejestrowano 398,1 tysięcy bezrobotnych w wieku 50+, a to stanowiło 21% wszystkich osób pozostających bez pracy.
Poparzenia, pożary, zranienia, a nawet wypadki śmiertelne – to efekty niewłaściwego użytkowania fajerwerków. Co roku w Unii Europejskiej dochodzi do kilkuset wypadków, a ich ofiarami są przede wszystkim młodzi mężczyźni. Fajerwerki to materiały wybuchowe, dlatego należy przy ich stosowaniu zachować ostrożność – podkreśla Agnieszka Majchrzak z UOKiK. Powinny być używane zgodnie z instrukcją, warto też przestrzegać podstawowych zasad bezpieczeństwa.
Zmiana nawyków żywieniowych bez wyrzeczeń to podstawa najnowszej i już popularnej diety Pegan. To połączenie diety paleo i diety wegańskiej pozwala pozbyć się nadprogramowych kilogramów i wpływa na poprawę zdrowia. O diecie Pegan opowiada Agnieszka Piskała, specjalistka ds. żywienia firmy Nestlé oraz koordynatorka IV edycji „Konkursu Żywieniowego” dla studentów i absolwentów NHW.
Większość współczesnych kobiet łączy pracę zawodową z obowiązkami domowymi i w codziennym zgiełku zapomina o swoim zdrowiu. Panie odwiedzają lekarza zwykle z konieczności. To błąd. Warto znaleźć czas na "przegląd techniczny" organizmu i zatroszczyć się o siebie. Jakie badania profilaktyczne powinna wykonać świadoma kobieta, podpowiada lek. med. Agnieszka Motyl – kierownik ds. jakości medycznej z Centrum Medicover.
Od lat nie cichnie dyskusja na temat cukru. Jego przeciwnicy obarczają go winą za nadwagę, cukrzycę, próchnicę, osteoporozę i wiele innych zaburzeń. Te krzywdzące oskarżenia zrodziły mity, które trzeba wreszcie obalić – uważa specjalista ds. żywienia Agnieszka Piskała. Autorka raportu „Uczymy jak słodzić” podkreśla, że produkty zawierające cukier mogą być elementem zdrowej i zbilansowanej diety połączonej z aktywnym trybem życia.
Atopowe zapalenie skóry wiąże się z wieloma innymi dolegliwościami