Liczba wyników: 2153
Codzienność wraz z czasem staje się mniej „uciążliwa" i stresująca. Liczba codziennych stresorów i reakcje ludzi na nie zmniejszają się wraz z wiekiem.
Aspartam, sztuczny słodzik znajdujący się w wielu rozmaitych produktach spożywczych i napojach, ma związek zachowaniami przypominającymi zaburzenia lękowe.
Poziom wykształcenia ma wpływ na to, jaką dietę ludzie stosują. Dłuższa edukacja częściej przekłada się zdrowsze jedzenie, szczególnie w krajach o niskich dochodach.
Jogini i wyznawcy buddyzmu od dawna są przekonani, że medytacja i praktyki skupione na oddechu, takie jak pranayama, wzmacniają naszą zdolność skupienia się na zadaniach. Na Trinity College w Dublinie wyjaśniono neurofizjologiczny związek między oddychaniem a zdolnością koncentracji.
Przeprowadzono symulację wpływu zmian klimatu na rozmieszczenie dwóch wiodących alergenów - pyłków dębu i ambrozji - w różnych stanach USA. Jak się okazuje, zmiany klimatyczne mogą sprzyjać nasileniu objawów alergii.
Nie zwlekaj, idź na spacer. Korzyści zdrowotne wynikające z chodzenia kumulują się.
Codzienne dodawanie do posiłków 30 gramów orzeszków ziemnych lub około łyżeczki ziół i przypraw może znacznie poprawić skład bakterii jelitowych, a więc i wskaźnik ogólnego stanu zdrowia.
Jednym z postanowień noworocznych powinno być rzucenie palenia. Ci, którym się to udało, są bardziej zadowoleni ze swojego życia i czują się zdrowsi, i to nie tylko po roku, ale i po trzech latach, w porównaniu do osób ciągle palących.
Większa ilość owoców i warzyw może znacznie zwiększyć poczucie szczęścia w niedługiej perspektywie czasowej.
Żelazo sprzyja tworzeniu tkanki tłuszczowej w sercu i prowadzi do przewlekłej niewydolności serca u około pięćdziesięciu procent osób, które przeżyły zawał.
Atopowe zapalenie skóry wiąże się z wieloma innymi dolegliwościami