Liczba wyników: 4583
Mróz, plucha, silny wiatr... Zima nie oszczędza naszej skóry, a brak słońca i szaruga za oknem negatywnie wpływają na nasze samopoczucie. Troska o ładny wygląd to zatem nie tylko właściwa pielęgnacja ciała, ale również relaks dla duszy.
Nowosolski Uniwersytet Trzeciego Wieku domaga się zwrotu obrazu przekazanego na Wielką Orkiestrę Świątecznej Pomocy. Darczyńcy uważają, że uzyskał zbyt niską cenę - czytamy w "Tygodniku Krąg" z Nowej Soli.
British Nutrition Foundation (BNF) opublikowała raport na temat tradycyjnych potraw europejskich, do którego dołączono także przepisy. Praca stanowi część finansowanego ze środków unijnych projektu EUROFIR (Sieć zasobów informacyjnych na temat potraw europejskich), którego celem jest opracowanie źródła pełnej informacji na temat potraw. Prezentowane dane stanowić będą przegląd potraw spożywanych w całej Europie.
Europejscy naukowcy opracowali wirtualną wątrobę, która zapowiada poprawę szans na wyzdrowienie pacjentów chorujących na nowotwory wątroby czy marskość wątroby. Pierwsze prace zostały przeprowadzone w ramach projektu Odysseus sieci EUREKA, która promuje międzynarodowe, rynkowo zorientowane badania naukowe.
Smażenie potraw w głębokim tłuszczu jest niezdrowe i wiedzą to chyba wszyscy. Czy jednak zdajemy sobie sprawę z tego, że także gotowanie produktów w wodzie pozbawia je bardzo dużej ilości witamin i składników mineralnych? Już niekoniecznie.
Najnowsze wytyczne do badań mammograficznych, zaprezentowane ostatnio przez dwie grupy badawcze specjalizujące się w obrazowaniu piersi, zakładają, że testy przesiewowe powinny być wykonywane nie tylko u kobiet po 40 roku życia.
Coraz większa liczba osób ucieka się do medycyny komplementarnej i alternatywnej (CAM) w przypadku chorób, których w ich odczuciu tradycyjna terapia nie jest w stanie wyleczyć. W samej tylko UE liczba ta przekracza 100 milionów pacjentów. Jednakże wyzwanie, przed którym stają praktycy CAM to brak funduszy i współpracy naukowej, co hamuje rozwój tego obszaru medycyny. I tu do akcji wkracza finansowany ze środków unijnych projekt CAMBRELLA, który ma rozwiązać ten problem. Realizacja projektu rozpoczęła się dnia 1 stycznia 2010 r.
Naukowcy z Harvard Medical School opracowali wykaz jedenastu pokarmów, które polecane są tym, którzy chcieliby obniżyć poziom cholesterolu we krwi.
Jeśli masz nadwagę, a uda ci się zrzucić kilka zbędnych kilogramów, obniżysz ryzyko cukrzycy typu 2, nadciśnienia, chorób serca, choroby zwyrodnieniowej stawów i niektórych rodzajów nowotworów.
18 grudnia i 21 grudnia dokonano po raz pierwszy w Polsce wszczepienia implantowalnej, długoterminowej pompy wspomagania serca - Heart Ware.