Liczba wyników: 13644
Kiedy zbadano obszary mózgu odpowiadające za osłabienie umysłowe, okazało się, że większe zaangażowanie społeczne powstrzymuje niekorzystne zmiany związane ze starzeniem się.
Według socjologów z University of Wisconsin, ludzie, którzy się modlą, zyskują komfort w trudnych chwilach.
Leki powszechnie stosowane w różnych schorzeniach, w tym przy alergiach, przeziębieniach, nadciśnieniu i depresji, mogą mieć zwiazek ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia łagodnych zaburzeń myślenia i pamięci, szczególnie u osób z genetycznymi czynnikami ryzyka choroby Alzheimera.
Okazuje sie, że słodycze kupujemy bezwiednie. Nawet kiedy wcale tego nie planujemy, jakimś trafem w końcu i tak znajdują drogę do naszego koszyka... to z kolei sprawia, że nasza dieta jest mniej odżywcza i sprzyja problemom z wagą.
Codzienne picie herbaty rumiankowej podczas posiłków może pomóc w zapobieganiu powikłaniom cukrzycy, takim jak osłabienie wzroku, uszkodzenie nerwów i uszkodzenie nerek, mówią japońscy i brytyjscy uczeni.
Jedzenie to jedna z podstawowych, powtarzających się życiowych przyjemności, ale bezpieczniej jest sięgać po posiłek z głodu i monitorować poziom nasycenia.
Stosowanie suplementów z czosnkiem może powstrzymać odkładanie się zagrażających zdrowiu złogów w tętnicach, co zmniejsza ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych.
Ciągle słyszymy, że pozostawanie w pozycji siedzącej jest dla nas bardzo niekorzystne. Brak ruchu i wielogodzinne siedzenie przed telewizorem czy komputerem sprzyja rozmaitym chorobom. Okazuje się jednak, że w przypadku ludzi starszych ‘zaleganie' na kanapie przez dłuższy czas nie musi być tak szkodliwe, o ile spełniają oni jednocześnie wymogi dotyczące ogólnego poziomu aktywności fizycznej.
Dla wielu ludzi przyjaźń jest jedną z najważniejszych wartości w życiu. Dzięki wsparciu bliskich ludzi mamy poczucie przynależności i bezpieczeństwa. Im bliższa i bardziej połączona jest grupa przyjaciół, tym silniej postrzegamy ją jako sieć ‘bezpieczeństwa' w życiu.
Zioła i przyprawy zawierają wiele przeciwutleniaczy, które wykazują silne działanie chroniące tkanki przed uszkodzeniami spowodowanymi stanami zapalnymi wywoływanymi wysokim poziomem cukru we krwi, mówią uczeni z University of Georgia.